Любен Бояджиев (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Любен Бояджиев.

Любен Бояджиев
български художник и учител
Роден
Починал
2003 г. (88 г.)

Образование Национална художествена академия

Любен Стоименов Бояджиев е български художник и учител, работещ в жанра на пейзажа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Босилеград, тогава в пределите на Царство България. През 1924 г. семейството му се преселва в Кюстендил. Основно образование получава в Кюстендил и с. Трекляно, Кюстендилско. Завършва Кюстендилската смесена гимназия (1934). Учи в Художествената академия специалност живопис при проф. Никола Ганушев и проф. Борис Митов (1934 – 40).

Работи като учител последователно в Разлог, Петрич, Трекляно, Кюстендил и София. В продължение на 10 години е инспектор по рисуване в Министерството на народната просвета, 15 години е старши преподавател и завеждащ катедра в Института за детски и начални учители.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Изявява се в областта на живописта, предимно пейзажния жанр.

През периода 1936 – 1984 г. организира 15 самостоятелни изложби в Петрич, София, Благоевград, Кърджали, Кюстендил (1974 и 1984 юбилейна), участва в редица общи национални и представителни изложби в Германия, Холандия, Италия, Швейцария, Франция, Япония и др. Негови картини се намират в Националната художествена галерия, София (10), Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора", Кюстендил (15), художествените галерии в Благоевград, Кърджали, Габрово и в чужбина.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]