Мазолино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мазолино
Masolino da Panicale
Роден
Починал
Националност италианец
Стил международна готика
ренесанс
Период първата половина на ХV век -куатроченто
Академия флорентинска школа
Известни творби Мадоната с детето и Света Ана (1424)
фрески в капела Бранкачи
Повлиял Мазачо
Мазолино в Общомедия

Мазолино или Мазолино Паникале (на италиански: Masolino da Panicale е прозвището, под което е известен италианския живописец Томазо Кристофоро-Фини. Мазолино е учител на Мазачо. Неговите най-известни творби са навярно тези, направени съвместно с неговия ученик Мазачо: Мадоната с детето и Света Ана (1424) и фреските в капела Бранкачи в църквата Санта Мария дел Кармина (Флоренция) (1424-1428).

Мазолино, Мъченичеството на Св.Катарина

Известни творби[редактиране | редактиране на кода]

Капела Бранкачи[редактиране | редактиране на кода]

Masolino, adamo ed eva.jpg

В сцената „Грехопадение“, Адам и Ева изпълнени от Мазолино са абстрактно красиви, изящни, чувствени. Тя контрастира с намиращата се отсреща фреска на Мазачо - „Изгонване от Рая“ с реалистично пресъздадени фигури на прародителите на човечеството ясно показва стилистическите различия между двамата художници.

Рим[редактиране | редактиране на кода]

Благовещение. Вашингтон

В Унгария, при двора на крал Сигизмунд, заедно с Мазолино работят и други майстори от Флоренция, привлечи тек от кондотиер Пипо Спано. За дейността на художника в унгария няма сведения, във Флоренция той се връща през юли 1427 година. През 1428 година в Рим на Мазолино е поръчан полиптих (олтар Колона, 1427—1428) за църквата Санта Мария Маджоре, той продължава сътрудничеството с Мазачо до неговата внезапна смърт лятото на 1428 година. Впоследствие полиптихът е разделен, в настоящо време шест панели от този олтар образите се намират в различни музеи. Мазачо изпълнява само един от панелите на полиптиха „Свети Йероним и Йоан Кръстител“, всички останали се свързват с Мазолино. В Рим Мазолино работи за кардинал Бранд Кастильоне, който му доверява украсяването на фреските на капелата на Света Екатерина Александрийска (1427-1430) в църквата Сан Клементи. Мазолино преживява Мазачо с повече от десетилетие, завършва с цикъла на фрески в Рим през 1435 година, той много пътешества, ставайки проводник на идеалите на Ренесанса, преди всичко в Сиена и Северна Италия, съчетавайки, в своето творчество нови изобразителни схеми с елементи интернационалната готика.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]