Мазолино да Паникале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мазолино да Паникале
Masolino da Panicale
Рождено имеТомазо ди Кристофоро Фини
Роден
Починал
Флоренция, Италия
Националноститалианец
Стилмеждународна готика
ренесанс
Периодпървата половина на ХV век -куатроченто
Академияфлорентинска школа
Известни творбиМадоната с Младенеца и Света Ана (1424)
фрески в Капела „Бранкачи“, Флоренция
ПовлиялМазачо
Мазолино да Паникале в Общомедия

Мазолино да Паникале (на италиански: Masolino da Panicale е прозвището, под което е известен италианския живописец Томазо ди Кристофоро Фини. Мазолино е учител на Мазачо. Неговите най-известни творби са навярно тези, направени съвместно с неговия ученик Мазачо: Мадоната с детето и Света Ана (1424) и фреските в капела Бранкачи в църквата Санта Мария дел Кармина (Флоренция) (1424-1428).

Мазолино, Мъченичеството на Св. Катарина

Известни творби[редактиране | редактиране на кода]

Капела Бранкачи[редактиране | редактиране на кода]

В сцената „Грехопадение“, Адам и Ева изпълнени от Мазолино са абстрактно красиви, изящни, чувствени. Те контрастират с намиращата се отсреща фреска на Мазачо – „Изгонване от Рая“ с реалистично пресъздадени фигури на прародителите на човечеството. Това са съществените стилистни различия между двамата художници.

Рим[редактиране | редактиране на кода]

Благовещение. Вашингтон

В Унгария, при двора на крал Сигизмунд, заедно с Мазолино работят и други майстори от Флоренция, привлечени там от кондотиер Пипо Спано. За дейността на художника в Унгария няма сведения, във Флоренция той се връща през юли 1427 година.

През 1428 година в Рим на Мазолино е поръчан полиптих (олтар Колона, 1427—1428) за църквата Санта Мария Маджоре. Той продължава сътрудничеството с Мазачо до неговата внезапна смърт през лятото на 1428 година. Впоследствие полиптихът е разделен, като в настоящо време шест панели от този олтар се намират в различни музеи. Мазачо изпълнява само един от панелите на полиптиха „Свети Йероним и Йоан Кръстител“, всички останали се свързват с Мазолино.

В Рим, Мазолино работи за кардинал Бранд Кастильоне, който му доверява украсяването с фрески на капелата на Света Екатерина Александрийска (1427-1430) в църквата Сан Клементе. Мазолино преживява Мазачо с повече от десетилетие, завършва цикъла от фрески в Рим през 1435 година.

Той много пътешества, ставайки проводник на идеалите на Ренесанса, преди всичко в Сиена и Северна Италия, съчетавайки в своето творчество нови изобразителни схеми с елементи от интернационалната готика.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]