Матей Стойков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Матей Стойков
български географ
Роден
Починал
29 януари 1928 г. (66 г.)

Етнос българи
Учил в Национален военен университет
Научна дейност
Област География

Капитан I ранг Матей Стойков Хаджистойков (1861 – 1928) е български офицер и картограф.

Роден е в Сопот на 18 май 1861 г. Завършва 4-класното училище в родния си град, Априловската гимназия в Габрово и Роберт колеж в Цариград.

Участник е в т.нар. „златна рота“ на кап. Александър Стрижевски, където служи 4 мес. до нейното разформироване. Служи за кратко в Източнорумелийската милиция. През годините 1883 – 1885 е директор на Одринското трикласно мъжко училище. През 1885 г. завършва Военното училище в София.[1]

След Съединението е произведен в първи офицерски чин и назначен в Първа пловдивска дружина. Участва в боевете в Сръбско-българската война, за което е награден със сребърен медал лично от княз Александър I. След войната на 28 ноември 1885 г. получава назначение като командир на 1-ва рота от 1-ва дружина на Сливенския полк. От 1888 г. е преведен на служба в Дунавската военна флотилия в портовата рота на пристанище Русе.

Изпратен е да учи и завършва с отличен успех военноморската академия в гр. Ливорно, Италия, където е приет с чин „мичман първи ранг“, а през август 1889 г. е произведен в чин лейтенант. След завръщането си в България е назначен за командир на кораба „Крум“, но след това е командирован в Цариград, където специализира морска картография в английски военно-учебен център за подготовка на командни кадри на османската армия.

След завършването с отличие на курса по картография е изпратен да картографира българския черноморски бряг. За тази си работа е награден с орден „За заслуга“ и е назначен за помощник-началник на Морската част. През февруари 1900 г. е произведен в чин капитан-лейтенант и е назначен за капитан на Русенското пристанище. През 1904 г. е назначен за началник на Дунавската флотилия и е произведен в чин капитан III ранг, а от 18 март 1908 г. е капитан I ранг. Същата година по собствено желание Матей Стойков преминава в запаса.

Заради големите му заслуги по спасяване на множество чуждестранни кораби по Дунава е награждаван с високи руски, румънски и австро-унгарски ордени.

Той е сред създателите на Дунавската флотилия и автор на първата българска навигационна карта на Дунав от р. Тимок до гр. Силистра, на зимовището на Русенското пристанище и изкуствения остров срещу него, наречен на него Матей.

Владеел перфектно 7 чужди езика: румънски, турски, английски, руски, немски, италиански и френски.

Умира на 29 януари 1928 г. в родния си град Сопот.

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

  • подпоручик – 12 септември 1885
  • поручик – 3 юни 1888
  • капитан – 2 август 1894
  • майор – 14 февруари 1900
  • подполковник – 14 февруари 1904
  • полковник – 10 март 1908

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Руменин, Румен. Офицерският корпус в България 1878 – 1944 г.. Т. 3. София, Издателство на Министерството на отбраната „Св. Георги Победоносец“, 1996. с. 166.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „География“         Портал „География          Портал „Военна история на България“         Портал „Военна история на България