Паметник на Георги Бенковски (Копривщица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Човекът, що даде фаталният знак
Monument-Georgi-Benkovski-Koprivshtitsa.jpg
МестоположениеКопривщица, Flag of Bulgaria.svg България
АрхитектПетко Татаров
Христо Танев
Сава Танев
Тип на сградатагранит
Конструкциягранитни блокове, свързани с метални скоби
Изграждане30 април 1976 г.
Височина1100 см.
Състояниеподдържан
Човекът, що даде фаталният знак в Общомедия

Паметникът на Георги Бенковски (с пълно нименование: мермориален комплекс „Човекът, що даде фаталният знак“)[1] се намира над родната къща на Георги Бенковски в града и е изработен по проект на скулптора Христо Танев и архитекта Петко Татаров. Високият 11 m паметник представя Бенковски на кон, стъпил на пет камъка, със сабя в дясната ръка. Камъните символизират близо петте века, в които българските земи са се намирали под османска власт. Върху тях са изписани думите от одата „Бенковски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!“. [2] Бенковски е представен на кон, за да бъде показано значението на неговата „Хвърковата чета“, а погледът му е насочен към Панагюрище, където е бил центъра на Четвърти революционен окръг. [3] Паметникът е един от символите на град Копривщица. [4]

Паметникът е създаден след като на 29 юни 1971 г. Второто правителство на Тодор Живков постановява Копривщица да бъде превърната в национален исторически резерват и да започне да развива международен туризъм. За 100-годишнината от Априлското въстание в града са открити сто обекта, като паметникът на Бенковски е най-значимият от тях. Изграждането на монумента струва 340 000 лв. На откриването на паметника на 30 април 1976 г. присъства целия състав на Политбюро. [3]

Реставрация[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. скулпторът на паметника Христо Танев прави съобщение. че обекта се намира в застрашено състояние. По време на градежа поради неблагоприятни атмосферни условия връзките между отделните блокове, направени с метални скоби, вместо с разтопен метал са залети със смола. По тези причини и заради факта, че паметника не е реставриран повече от четиридесет години, авторът му го счита за опасен. За емблемата на град Копривщица, която представлява конната скулптура на Бековски е учредена дарителска кампания. Не достигащите във фонда и средства биват събрани само за три месеца, като е съобщено, че в началото на 2019 г. работата по спасяването на монумента ще бъде започната.

Възпоменателен текст[редактиране | редактиране на кода]

Ставайте робове аз неща ярем.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. koprivshtitza.com. Копривщенските музеи. Посетен на 27 септември 2021
  2. Паметник – Бенковски в Коприщица | Българска наука. // nauka.bg. 23 януари 2012. Посетен на 21 декември 2015. Архив на оригинала от 2016-09-13 в Wayback Machine.
  3. а б Ваньо Стоилов. Докарали 5 морени за паметника на Бенковски в Копривщица. // www.24chasa.bg. 23 април 2014. Посетен на 21 декември 2015.
  4. www.web-lego.com. Паметник Георги Бенковски – Копривщица – Сурдулица. // koprivshtitsa-surdulica.com. Посетен на 21 декември 2015. Архив на оригинала от 2017-09-06 в Wayback Machine.