Методи Лалов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Методи Лалов
Методи Орлинов Лалов
български юрист

Роден

Образование Университет за национално и световно стопанство
Право
Област Право
Школа Наказателно право
Образование Юридически Факултет при УНСС
Учил при Проф. д-р. Никола Филчев
Работил в Софийски районен съд
Известен с Председател на СРС[1]

Методи Лалов е български юрист. Съдия в Софийски районен съд. Заместник-председател и ръководител на Наказателното отделение, а след това и председател на Софийски районен съд.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Методи Лалов е роден на 26 юли 1975 г. в град София[2]. Завършва право с отличие през 2001 г. в Юридическия факултет при Университета за национално и световно стопанство. След дипломирането си, най-напред работи като адвокат от октомври 2002 г. до април 2003 г. След това, от 2003 до 2005 г. е младши съдия в Софийски градски съд., а от април 2005 г. вече е районен съдия. Води семинарни занятия като хоноруван преподавател по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“[2]. В началото на 2012 г. поема длъжността изпълняващ функциите на председател на Софийския районен съд, в средата на ноември същата година след проведен конкурс е избран от Висшия съдебен съвет за председател на съда. На 9 декември 2016 г., почти една година преди края на мандата си, подава оставка в знак на несъгласие с цялостната политика на ВСС и поради посегателствата на кадровия орган върху независимостта на съда. С него оставки подават всичките заместник-председатели на съда – съдиите Райна Мартинова, Силвана Гълъбова, Албена Ботева и Стоян Михов. Това е прецедент за българската съдебна система, тъй като никога дотогава административни ръководители не са подавали оставки заради несъгласие с политиката на ВСС. На същата дата, както и на 26 януари 2017 г. организира протести на съдии и съдебни служители пред сградата на ВСС.

В рамките на мандата си успява да разреши дългогодишния сграден проблем на СРС и СРП, като съдът и районната прокуратура получават две съдебни сгради – на бул. Цар Борис III, 54 и на бул. Ген. Скобелев, 23.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]