Методи Лалов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Методи Лалов
Методи Орлинов Лалов
български юрист

Роден
26 юли 1975 г. (43 г.)
Право
Област Право
Школа Наказателно право
Образование Юридически Факултет при УНСС
Учил при Проф. д-р. Никола Филчев
Работил в Софийски районен съд
Известен с Председател на СРС[1]

Методи Лалов е български юрист. Съдия в Софийски районен съд. Заместник-председател и ръководител на Наказателното отделение, а след това и председател на Софийски районен съд.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Методи Лалов е роден на 26 юли 1975 г. в град София[2]. Завършва право с отличие през 2001 г. в Юридическия факултет при Университета за национално и световно стопанство. След дипломирането си, най-напред работи като адвокат от октомври 2002 г. до април 2003 г. След това, от 2003 до 2005 г. е младши съдия в Софийски градски съд., а от април 2005 г. вече е районен съдия. Води семинарни занятия като хоноруван преподавател по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“[2]. В началото на 2012 г. поема длъжността изпълняващ функциите на председател на Софийския районен съд, в средата на ноември същата година след проведен конкурс е избран от Висшия съдебен съвет за председател на съда. На 9 декември 2016 г., почти една година преди края на мандата си, подава оставка в знак на несъгласие с цялостната политика на ВСС и поради посегателствата на кадровия орган върху независимостта на съда. С него оставки подават всичките заместник-председатели на съда – съдиите Райна Мартинова, Силвана Гълъбова, Албена Ботева и Стоян Михов. Това е прецедент за българската съдебна система, тъй като никога дотогава административни ръководители не са продавали оставки заради несъгласие с политиката на ВСС. На същата дата, както и на 26 януари 2017 г. организира протести на съдии и съдебни служители пред сградата на ВСС.

В рамките на мандата си успява да разреши дългогодишния сграден проблем на СРС и СРП, като съдът и районната прокуратура получават две съдебни сгради – на бул. Цар Борис III, 54 и на бул. Ген. Скобелев, 23.  

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]