Мито Дисов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мито Дисов
български летец

Роден
Починал
24 ноември 1943 г. (23 г.)
Националност Флаг на България България

Мито Симеонов Дисов е роден на 1 май 1920 г. в с. Боровци, Монтанско. Възпитаник е на Берковската смесена гимназия. Служи като летец-изтребител в гр. Карлово, летище „Марино поле“, с командир полковник Вълков.

Бойни действия над България[редактиране | редактиране на кода]

На 13 декември 1942 г. България обявява война на САЩ и Англия. На 1 август 1943 г. летящите крепости са над София. Остров Сицилия е в ръцете на американско-английските войски, а България вече изпитва наказателните мерки по въздух.

Още след първия бой се преценява, че ще е по-добре самолетите да са по-близо до София и част от трети орляк на VI авиополк се прехвърля в Божурище. В него е и поручик Дисов. Променена е и тактиката – не само влизане в бой срещу идващите англо-американски самолети, но и атакуване поединично на връщащите се от Плоещ бомбардировачи.

Въздушен бой и смърт[редактиране | редактиране на кода]

На 24 ноември 1943 г. във въздушен бой над София на 7 километра височина българският изтребител „Месершмит 109 – Густав“ с летец Мито Дисов пада край водите на река Искър, след като е отсякъл с крилото опашката на самолет – „летяща крепост“.

Погребение[редактиране | редактиране на кода]

Иван Давидков описва картината: „Бяха се събрали хора от цялото поречие. Държаха свещи и пламъчетата стояха прави, като нарисувани във въздуха, защото нямаше никакъв полъх... Какво беше събрало тук, в часа на свечеряването, толкова много хора? Дали преклонението пред подвига на тоя 23-годишен момък, дали любопитството, че за първи път присъстват на такава процесия, когато погребват изгорял човек, или ги събираше съжалението към неговия баща – инвалид от Европейската война, когото всички познаваха и тачеха? ...

До главния вход на храма „Св. Троица“ е гробът му. На надгробния паметник от черен мрамор има надпис: „Поручик Мито Симеонов Дисов – летец-изтребител, загинал във въздушен бой. 1.V.1920 г. – 24.XI.1943 г.“

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]