ПФК ЦСКА (София) през сезон 2020/21

от Уикипедия, свободната енциклопедия

През сезон 2020/21 ЦСКА участва в Първа лига, Лига Европа и Купата на България. В първия предварителен кръг на Лига Европа, ЦСКА се изправя срещу отбора на Сиренс от Малта, армейците побеждават в мача като домакини с 2:1, с което се класират за втория кръг срещу беларуския и добре познат в България отбор на БАТЕ Борисов. ЦСКА надделява с 2:0 отбора на БАТЕ Борисов на свой терен, с което се класира за третия кръг на Лига Европа срещу отбора на Б36 (Торсхавн) от Фарьорски острови. ЦСКА печели мача с 3:1 в София, след което се класира на плейоф за влизане в групите на Лига Европа, срещу тима на Базел от Швейцария. В Първа лига ЦСКА играе колебливо като редува силни и не чак толкова задоволителни мачове. На 1 октомври ЦСКА побеждава Базел като гост в Швейцария с 1:3 и се класира в групите на Лига Европа. В групите на втория по сила турнир в Европа, ЦСКА мери сили с Рома от Италия, Йънг Бойс от Швейцария и Клуж от Румъния. Първият мач на ЦСКА в група А на Лига Европа не протича в полза на армейците, на стадион „Васил Левски“ пред многобройни запалянковци те губят от шампиона на Румъния Клуж с 0:2.

Стамен Белчев води първия тим на ЦСКА в общо 85 официални мача и 13 мача – втория тима на „армейците“

На 25 октомври след поредното равенство (Арда (Кърджали)-ЦСКА 1:1) и 6 мача без победа в Първа лига, Стамен Белчев е освободен от поста си на старши треньор. След смяната на треньора, помощниците на ЦСКА Даниел Моралес, Красимир Чомаков и Кирил Динчев поемат руля на отбора временно до намирането на нов постоянен старши треньор. В мача с Рома ЦСКА играе като равен с равен с италианския тим на „Стадио Олимпико“ в Рим и завършва 0:0, така ЦСКА печели първата си точка в група А на Лига Европа. Следващият мач на ЦСКА в Европа не протича в полза на „армейците“, те губят гостуването си с 3:0 от шампиона на Швейцария „Йънг Бойс“. На 11 ноември 2020 г. ЦСКА обявява официално Бруно Акрапович за новия старши треньор на отбора. Прави своя дебют начело на ЦСКА в мач от турнира за Купата на България, 1/16-финал срещу отбора на Ботев (Ихтиман) игран на стадион „Българска армия“, на 14 ноември 2020 г. ЦСКА печели категорично двубоя с 5:0, което класира армейците напред в турнира. В официалния дебют на Бруно Акрапович ЦСКА губи от „Йънг Бойс“ с 0:1 на свой терен в мъгливо и неблагоприятно време за игра.

В първия си официален дебют в Първа лига Акрапович печели важен мач срещу отбора на „ФК 1948“ с 2:0, игран на стадион „Българска армия“. ЦСКА изиграва страхотен мач в Лига Европа срещу „Клуж“ в Румъния, но не успява отново да победи и завършва 0:0, така „армейците“ печелят втората си точка в Европа. В последния си мач от турнира Лига Европа (ГРУПА А), ЦСКА се изправя срещу отбора на „Рома“ в домакински мач игран на 10 декември 2020 г., армейците показват много добра игра и хъс и печелят с 3:1, така отборът напуска надпреварата на 3-то място в групата с актив от 1 победа 2 равенства и 3 загуби от 6 мача, голова разлика 3 – 7 (-4) и актив от 5 точки. Армейците вече насочват сили в първенството, в което до края на 2020 г. им остава домакинство на Ботев (Враца) и отложеното вечно дерби, в което ЦСКА ще е символичен домакин на Левски (София).

В последния си мач за календарната 2020 г., ЦСКА побеждава с минималното 1:0 отбора на Левски (София) в отложен мач от Първа лига. ЦСКА започва пролетния полусезон с успех като гост на Славия (София) с минималното 0:1, условията за игра са неблагоприятни, има силен снеговалеж със съпътстващ го вятър, въпреки това срещата се състои.

ЦСКА празнува със спечелената Купа на България, 19 май 2021 г.

На 16 февруари 2021 г. се появява информация че Гриша Ганчев и неговият сътрудник Юлиян Инджов имат намерения да се оттеглят от клуба, това бива потвърдено и от изпълнителния директор Пламен Марков на извънредна пресконференция, състояла се на същия ден, също така се заявява, че отборът е финансово стабилен до края на сезона и годината. На 28 март 2021 г. от ЦСКА обявяват за нов старши треньор на отбора – Любослав Пенев, който заменя досегашния Бруно Акрапович поради неудовлетворителното представяне на тима в битката за титлата и призовите места срещу преките конкуренти.

След идването на Пенев, отборът на ЦСКА започва да играе много по-добре, атакуващо и агресивно и се класира на финал за Купата на България срещу тима на Арда (Кърджали), който е насрочен за 19 май. Отборът на ЦСКА печели с 0:1 финала за националната купа, игран на Национален стадион „Васил Левски“ пред повече от 22 хиляди фенове и така завоюва своята 21-ва Купата на България. След спечелването на купата ЦСКА си осигурява място в турнира на Лига Европа и на практика двата оставащи мача до края на сезона са без основно значение. ЦСКА завършва сезона с домакинска победа над Берое с 2:0.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]