Направо към съдържанието

Багреница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Порфира)
Ecce Homo“, Караваджо (1605)
(Ето, Човекът!). На картината на Михай Мункачи (1896), Пилат Понтийски показва на подучената тълпа от Йерусалим – Исус

Багреницата, наричана също и Порфира (на гръцки: κοκκϊνοξ), е тържествена пурпурна връхна дреха тип мантия. Тя е официален атрибут на царстващите властващи и символизира предимно светската върховна власт. [1][2]

Раковината Murex brandaris L.

Цветът на мантията е много показателен. По него може да се преценява йерархичният ранг на височайшата особа. Пурпурният цвят, символизиращ върховната власт, е строго специфичен и през античността се извлича само от финикийците, откъдето иде и името на тази страна като „Финикия“ (на гръцки: φοῖνιξ). Специфичният царски цвят се добива само от един от видовете морски охлюви по финикийското крайбрежие – Murex brandaris.

Египетските папируси, както и Плиний Стари съобщават, че основни производители на пурпурно багрило били Тир и Сидон, а суровината се търгувала изключително скъпо и била по възможностите само на царски особи.

Според Новия завет Исус Христос е изкаран пред йерусалимската тълпа в багреница според местния обичай, и той държал наместо фараонския скиптър – стебло от тръстика, като бил според римския обичай наместо с лавров венец – с венец от тръни. Не бил припознат от юдеите като достоен за трона на Давид и Соломон:

Тогава Иисус излезе вън с трънения венец и в багреница. И рече им Пилат: ето Човекът!

(Йоан 19:5)

В християнството цвета на багреницата символизира невинната кръв на Христос. На Изток по цезаропапистка традиция в него се облича светският суверен на църквата – царят и императорът, а на Запад белият цвят на робата под пурпурното наметало на Папата символизира невинност и милосърдие. [3]

  1. С. А. Кузнецов, Большой толковый словарь русского языка. – 1-е изд-е: СПб.: Норинт. 1998 г.
  2. Т. Ф. Ефремова, Толковый словарь Ефремовой. 2000 г.
  3. Венета Ненкова, Папските одежди в бяло и червено (По „Osservatore Romano“), Радио Ватикана, 10 ноември 2010