Направо към съдържанието

Предямски замък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Предямски замък
Predjamski grad
Замъкът през 2023 г.
Замъкът през 2023 г.
Карта Местоположение
Информация
Страна Словения
Стилренесансов
ОснователАквилейски патриархат
Известни обитателиЕразъм Предямски
Сайтwww.postojnska-jama.eu/predjamski-grad/
Предямски замък в Общомедия

Предя̀мският замък (на словенски: Predjamski grad или grad Predjama, тоест „предпещерен“) е ренесансов замък, построен на входа на пещера в южната централна част на Словения, в историческия регион Вътрешна Карниола. Намира се в село Предяма на около 11 километра от град Постойна и на 9 километра от пещерата Постойна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Литография на замъка от 1816 г. от Карл Фридрих Шинкел.

Замъкът е построен в готически стил през около XIII век от някой от патриарсите на Аквилея и се споменава за пръв път през 1274 г. с немското име Луег или Люг (на немски: Luegg). Разположен е в подножието на естествена скална дъга високо в каменната стена с цел да бъде труднодостъпен. По-късно е придобит и разширен от благородническото семейство Люг, известно още като рицарите на Аделсберг (немското име на Постойна).

Легенда за Еразъм Предямски[редактиране | редактиране на кода]

Пещерата на Предямския замък през 2014 г.

Замъкът става известен като седалище на рицаря и известен барон разбойник Еразъм Предямски, който е негов господар през XV век. Той е син на императорския губернатор на Триест Николай Люгер.

Според легендата Еразъм влиза в сблъсък с Хабсбургите, след като убива командващия имперската армия маршал Папенхайм, оскърбил честта на починалия приятел на Еразъм и известен кондотиер Андреас Баумкирхер от Випава. Бягайки от отмъщението на императора на Свещената Римска империя Фридрих III, Еразъм достига семейната крепост Предяма. Оттам той се съюзява с крал Матяш Корвин и започва да напада имотите и градовете на Хабсбургите в Карниола. Императорът възлага на управителя на Триест Андрей Равбар да залови или убие Еразъм и след дълга обсада успява да го убие. Според известна, но неоснователна легенда Еразъм е предаден от един от хората си и е убит с изстрел от оръдие в тоалетната си.[1]

Скрит проход[редактиране | редактиране на кода]

Отвесна естествена шахта, която Еразъм нарежда да бъде разширена, излиза от първоначалния замък и води до изхода, разположен на върха на скалата, на 25 метра от ръба ѝ. По време на обсадата тази шахта позволява на Еразъм да снабдява тайно замъка с храна и да продължи с грабежите си.[2]

След престрояването[редактиране | редактиране на кода]

След обсадата и разрушаването на първоначалния замък останките му са придобити от семейство Обербург. През 1511 г. вторият замък, построен от семейство Пургстал през първото десетилетие на XVI век, е разрушен от земетресение. През 1567 г. ерцхерцог Карл II го дава под наем на барон Филип фон Кобенцъл, който го изплаща след 20 години. През 1570 г. сегашният замък е построен в ренесансов стил, вдаден до отвесна скала под първоначалното средновековно укрепление. Остава в този си вид почти непроменен до наши дни.

През XVIII век се превръща в една от любимите летни резиденции на семейство Кобенцъл. Австрийският държавник и известен колекционер на произведения на изкуството Филип фон Кобенцъл и дипломатът граф Лудвиг фон Кобенцъл отсядат в замъка.

През 1810 г. е наследен от граф Михаел Коронини-Кронберг, а през 1846 г. е продаден на членовете на семейство Виндишгрец, които остават негови собственици до края на Втората световна война, когато е конфискуван и национализиран от югославските комунистически власти и превърнат в музей.

Замъкът в изкуството[редактиране | редактиране на кода]

Една от сцените във филма на Джеки ЧанДоспехите на бога“ от 1986 г. е заснета на мястото на замъка.

През 2012 г. е пресъздаден в картата de_castle за видеоиграта Counter-Strike: Global Offensive.[3]

Представен е и в третия сезон от 2023 г. на американския телевизионен сериал „Вещерът“.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Erazem Predjamski ni umrl na stranišču // в. „Дневник“. dnevnik.si, 27 февруари 2013 г. Посетен на 26 май 2024 г. (на словенски)
  2. Флечър, Маргарет, Поли, Роби. Architectural Styles: A Visual Guide. Издателство на Принстънския университет, 2020 г. ISBN 978-0-691-20807-7. p. 99. (на английски)
  3. Зак Зуийзън. CSGO Super Fan Travelled to a European Castle to Compare It to a Popular Map // kotaku.com.au, 30 януари 2019 г. Посетен на 26 май 2024 г. (на английски)
  4. Айомикун Адекайеро. What 11 "The Witcher" Season 3 Filming Locations Look Like in Real Life // „Бизнес Инсайдър“. businessinsider.com, 12 август 2023 г. Посетен на 26 май 2024 г. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Predjama Castle в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​