Протоколи на Съветските мъдреци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Протоколи на Съветските мъдреци
Автор Григорий Климов
Оригинален език руски
Жанр сатира
Вид памфлет

Протоколите на Съветските мъдреци е памфлет под формата на лекции по висша социология, предназначени за целия команден състав на КГБ и ръководството на съветската държава в навечерието на перестройката. Авторът на произведението Григорий Климов чрез книгата пародира и осмива идеологията на ръководството на Съветския съюз в лицето на управляващата го партия КПСС с нейния ЦК и службата за сигурност на тази държава и управляващата я партия – прословутото КГБ.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Някога в Съветския съюз е съществувал Институт за червена професура, където след революцията са подготвяни ръководните червени кадри.

По време на Голямата чистка на Сталин Институтът е ликвидиран. За негов приемник се смята Институтът по висша социология при Руската академия на науките, наричан по аналогия Институт за черна професура. В този институт впоследствие се обучават висшите кадри на партията и правителството на бившия СССР и на КГБ. Лекциите се водят от професори от дълбоко засекретения Научноизследователски институт НИИ-13 и генерали от още по-засекретения 13-и отдел на КГБ.

Произведението ни запознава с цикъл основни лекции, взети от учебната програма, които „студентите“ преминали обучение, наричат „Протоколите на съветските мъдреци“.

Създател и несменяем ръководител на Института е тайният съветник на Сталин, маршалът по сигурността на СССР, Максим Руднев – главен герой в романа на Георгий Климов „Княза на този свят“.

Целия команден състав на КГБ и ръководството на съветската държава са в навечерието на перестройката.

Край на разкриващата сюжета част.

Сюжетът на произведението е забавен за четящия до един момент, в който на всеки престрашил се да се запознае със съдържанието на протоколите му настръхва косата от лекциите по висша социология, предвиждащи създаването на новия съветски човек в страната на победилия социализъм, където е предвидено да се построи бъдещият висш и краен строй в общественото развитие на човечеството – комунизма (виж марксизъм-ленинизъм).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]