Първи конгрес на Илинденската организация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Първи конгрес на Илинденската организация
— конгрес —
МястоПловдив, Царство България
Дата24 май 1924 г.

Първият редовен конгрес на Илинденската организация се провежда на 24 май 1924 година в Пловдив. На него участват делегати от централното дружество и клоновете на Илинденската организация в Царство България. Той е предшестван от меморандумът на Илинденската организация от 17 април 1924 година.

Според Георги Занков ръководството трябва да се яви на конгреса „с пълно съзнание, че ние (илинденци) сме в полза, а не във вреда на движението“.[1] Преди конгреса Занков, Арсени Йовков, Славчо Пирчев, Славчо Абазов и Михаил Чаков се срещат с Александър Протогеров, Алеко Василев и Георги Атанасов. Тогава членовете на ЦК на ВМРО Протогеров и Тодор Александров вече са в конфликт, но това не е широко известно. Въпреки че представителите на ИО си заминават от тази среща с впечатлението, че са постигнали разбирателство с представителите на ВМРО, на конгреса срещу тях се изправят привърженици на Александров, начело с Йордан Чкатров, които лобират сред делегатите да не се избере старото ръководство на ИО, подписало меморандума, защото то „отишло много наляво“.[1] Меморандумът става предмет на спор на конгреса. Според Палешутски делегатите не го приемат като болшевишки, а като „документ от буржоазнодемократичния център на движението“.[1] Конгресът одобрява меморандума и дейността на старото ръководство, като в новото ръководство се избират част от членовете на старото, както и поддръжници на меморандума. Велко Думев и Петър Мърмев се заканват, че „борбата ще пренесем на улицата“.[2]

За председател е избран Петър Ацев, подпредседател – Георги Занков, секретар – Димитър Антонов, касиер – Славчо Абазов и членове Славчо Пирчев, Михаил Чаков и Владислав Георгиев.[3] Тодор Александров провежда няколко срещи с Петър Ацев по повод избирането на Арсений Йовков и Георги Занков в ръководното ѝ тяло. Притеснен от засилващата се комунистическа пропаганда, Тодор Александров изисква двамата да бъдат отстранени от Илинденската организация. Случващото се съвпада с опитите на крайно левите елементи да завладеят ВМРО, вследствие на които Тодор Александров е убит.[4] Като участници в заговора срещу Тодор Александров са заподозрени ръководителите на Илинденската организация.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]