Райчова дупка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Райчова дупка
Локация Стара планина, България
Дължина 1500 m
Надморска височина 1400 m

Райчова дупка е пещера в Средна Стара планина, България, 2-рата по дълбочина пропастна пещера в страната

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в резервата „Стенето“, в Националния парк Централен Балкан, на северния склон на Троянско-Калоферската планина по горното течение на Малък Чаушов дол.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото проникване до дъното ѝ е направено през 1971 г. от троянски пещерняци, а през следващите години изследователи от различни клубове са откривали все нови и нови галерии. Така общият сбор на картираните към 2003 г. галерии достига 3333 m, с които се нарежда сред най-дългите пещери в България, а денивелацията ѝ от 387 (-377 + 10 m) я прави втората най-дълбока пропаст в България.

Галериите ѝ имат дължина 1500 м. Надморската височина на входа ѝ е 1400 m. Двуетажна е и много разнообразна – в нея има големи зали, блокажи и срутища, два подземни потока, красиви синтрови езера, вкаменени водопади, драперии, сталактити, сталагмити и сталактони. Завършва с кален сифон (мястото, където подземният поток се губи). Цялата система е оформена по контакта между мергелите и варовиците и се развива в посока север – юг. Температурата на водата е 7,5 oС, а в привходните части образувалият се през зимата лед стои до април – май.

Независимо че е дълбока, пещерата има само един отвес (8 m) и за да се стигне до дъното ѝ е достатъчно да се върви по низходящата с постоянен наклон от 30o централна галерия с дължина 920 m.

Създадена е от вертикална циркулация на подземни води, улеснена от тектонската структура, интензивните неотектонски движения и свързаното с тях дълбоко ерозионно разчленение на релефа. Има подземни потоци, срутища, блокажи, синтрови езера и каскади. Богата е на сталактити, сталагмити, завеси и вкаменени водопади. Най-красивата ѝ част е в дъното на пропастта.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Намирани са единични екземпляри пещеролюбиви прилепи (голям нощник), които я използват за убежище. Обитавана е от много стенобионтни видове. Безразборното проникване и оставянето на отпадъци (батерии, карбид, храна) не е желателно, тъй като нарушава екологичното равновесие в нея.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

  • Независимо че пещерата не изисква специализирана техника за вертикално проникване, не бива да бъде посещавана от хора без натрупан опит като спелеолози, тъй като крие опасности.
  • Местоположението ѝ в резерват „Стенето“ в Националния парк „Централен Балкан“ изисква при посещаването ѝ с научноизследователски цели те предварително да бъдат съгласувани с МОСВ и Дирекцията на парка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]