Зандана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зандана
Местоположение Шуменско плато, България
Дължина 2716 m
Надм. височина 404 m
Температура 9 – 13,2 °C
Откриване 1828

Зандана или (Бисерна) е името на пещера в Шуменско плато, България.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Входът към нея е в местността Кьошковете в природен парк Шуменско плато на около 1 km от град Шумен. Той е със североизточно изложение на 404 m надморска височина.

Откриване и изследване[редактиране | редактиране на кода]

Първите съобщения за пещерата са от 1828 г. от френския географ Жан-Дени Барбие дю Бокаж (Jean-Denis Barbié du Bocage). Въпреки това обаче едва през 1968 г. е извършено първото ѝ сериозно проучване. В периода 1976 – 1985 г. пещерата е благоустроена, но не е открита за посещения.

Нейната дължина е 2200 m (най-дългата пещера на Шуменското плато), при експедиция през 2003 г. извършена от пещерен клуб „Мадарски конник“ се откриват още нови галерии и се установява, че дължината на пещерата е от 2716 m.

Пещерата е развита в два етажа (Горна и Долна галерия). Долният етаж е подземна река, чиито среден дебит е 8 l/s. Галериите са разположени една над друга и са с постоянна вертикална връзка. Голямата зала е най-красивата част от пещерата. Таванът ѝ е богато украсен с хиляди различни по големина и цвят сталактити. Температурата на въздуха в нея е в рамките на 9 – 13,2 °C, а на водата – 6,6 – 11 °C.

През 1987 г. водоизточникът е каптиран за водоснабдяване на Шумен. Поради тази причина в момента пещерата е затворена за посещения.

Прилепите в пещера „Зандана“[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на много пещери Зандана също е обитаван от прилепи. Най-често срещаният представител е големият нощник. Тук има и летни колонии на вида пещерен дългокрил.

Източници[редактиране | редактиране на кода]