Родоска крепост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Средновековен град Родос
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Castle at Rhodes.jpg
В регистъра Medieval City of Rhodes
Регион Европа и Северна Америка
Държава Флаг на Гърция Гърция
Тип Културно
Критерии i, iv, v
Вписване 1988  (12та сесия)
Средновековен град Родос в Общомедия

Дворецът на Великия магистър на хоспиталиерите в Родос (на гръцки: Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου), известен също като Родоска крепост или Родоски замък, е отбранително съоръжение в средновековния град Родос, бивша резиденция на великия магистър на Хоспиталиерите през родоския им период.

Днес той е паметник на Световното наследство на ЮНЕСКО и музей. Крепостта е главната забележителност на остров Родос.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът е построен през Средновековието от рицарите Хоспиталиери. След оттеглянето на кръстоносците от Светите земи те преместват щаб-квартирата си тук. Според описанията на техни съвременници Родоския замък е най-иновативната и най-добре защитената от християнските замъци.

Рицарите Хоспиталиери отбраняват Родос от нападенията на мюсюлманите в продължение на 213 години. Замъкът успява да устои на две големи обсади - през 1444 г. и 1480 г. Поради непристъпността си той пада почти 70 години след превземането на Константинопол през 1453 г. Допълнителни укрепления на рицарите на острова са Линдос, Фараклос и Монолитос,[1] както и Коският замък на близкия остров Кос.

По време на обсадата от 1480 г. към замъка са запращани по около 1000 оръдейни снаряда всеки ден,[2] но той успява да устои. Въпреки това заради ограничените ресурси на неголемия и неплодороден остров, особено след нашествието на османските турци в Мала Азия, рицарите започват да изпитват недостиг на работна ръка и хранителни продукти, които вече трябва да се доставят чак от Сицилия.

През 1520 г., когато над острова отново надвисва опасност от турско нашествие, великият магистър Фабрицио дел Карето повиква от Италия известния укрепител Дела Скала, който да ремонтира и уголеми замъка. Също така по негови указания стените силно са удебелени, надстроени са няколко кули и е изкопан втори ров. Все пак Родоският замък е превзет след шестмесечна обсада от 100-хилядната войска на султан Сюлейман Великолепни.

След окончателното завладяване на острова от турците през 1523 г., Родоският замък защитава турска Мала Азия до 1912 г., когато Родос попада в ръцете на италианците. През 1856 г. дворецът пострадва от експлозия. Възстановен е от италианските власти през 30-те години на XX век по заповед на Мусолини и крал Виктор Емануил II. От 1947 г. островът е в границите на Гърция.

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Изглед към Родоския замък
Изглед към Родоския замък

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]