Румен Бояджиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Румен Бояджиев
български музикант
Роден
15 април 1953 г. (64 г.)
Националност Флаг на България България
Професия музикант, композитор, аранжор, изпълнител, музикален продуцент
Семейство
Деца Румен Бояджиев-син,Борислав Бояджиев

Румен Бояджиев е български музикант, композитор, аранжор, рок и поп-изпълнител, музикален продуцент; съосновател на рок група „ФСБ“.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 април 1953 г. в София. От четиригодишен учи пиано и солфеж. Още от малък има разностранни интереси в области извън музиката — литература, физика, техника. Завършва 7 гимназия в София, където основава първата си рок група, на която е китарист и соло вокалист.

През 1971 г., Румен Бояджиев е приет във Факултета по журналистика на Софийския университет, но решава, че неговата съдба е музиката. На следващата година е приет в Инструменталния факултет на Музикалната академия. Има шанс да попадне в „обществото“ на проф. д-р Добри Палиев, създател на школа по ударни инструменти. На него Румен Бояджиев дължи осъзнаването и осмислянето на звука като феномен в музиката, на звуковата среда като уникално изразно средство. Развива и интереса си към физиката и акустиката, като се самообразова технически.

Музиката, която слуша — Мишел Фюген, Жан Люк Понти, Вангелис, Томита, Клод Ларсон, Емерсън, Лейк енд Палмър, Патрик Мораз, Джон Маклафлин, всички артисти на прогресив рока от 1970-те години, затвърждават у Бояджиев идеята за собствена група, с която да реализира собствената си музика. Идеята подкрепя духовният му баща и музикален съветник Константин Драгнев. Щастливото запознанство на Бояджиев с Константин Цеков и Александър Бахаров, споделените вкусове, критерии и мечти за нещо ново, непостигано и неосъществимо досега в България, ражда триото „ФСБ“. Тримата музиканти осъвременяват смисъла на понятието аранжимент и звукозапис, а самият Бояджиев е новатор в областта на електронните музикални инструменти и синтезатори, капацитет в областта на електронния звук и компютърните музикални програми.

Автор е на повече от 250 и аранжор на над 600 песни за много от известните български поп изпълнители. Пише музика за документални и игрални филми, театрална, приложна, детска музика. Музикален продуцент е на редица албуми на артисти и групи, между които „Пиромания“, „Тъмно“, Роберта. През 1993 г. получава националната награда „Продуцент на годината“, учредена от вестник „Ритъм“. За своето творчество Румен Бояджиев получава следните награди:

  • Мелодия на годината - 1986 /в съавторство с К. Цеков/
  • Грами - 1989 /в съавторство с К. Цеков/;
  • Цялостен принос - 1993;
  • Цялостен принос за българския рок - 1999;
  • Цялостен принос в развитието на българската култура - 2000;

След 1995 г. Бояджиев основава собственото си звукозаписно студио „Контрапункти“, където се занимава с постпродукция, хард диск рекординг, дигитален мастеринг и съраунд технологии. Основава и продуцентска къща „Контрапункти“, която се занимава с организаторски, мениджърски, издателски и други дейности в областта на музикалното изкуство.

Журира в редица национални и международни фестивали и конкурси. Автор е на официалните сигнали на програма „Хоризонт“ на БНР и на новинарската емисия „По света и у нас“ на БНТ. Член е на Международното общество на аудиоинженерите „А Ес Конвенция“, един от основателите на Асоциацията на звукозаписните студиа в България (БНАПЗ). Член е на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на българските композитори.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България