Константин Цеков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Константин Цеков
Константин Цеков със супергрупата Легендите през 2016 година.
Константин Цеков със супергрупата Легендите през 2016 година.
Информация
Роден
Националност  България

Константин Цеков е български пианист и композитор.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 декември 1952 г. в Благоевград. От седемгодишна възраст се занимава с пиано при Лидия Кутева, а през 1972 г. завършва и нейния клас в Музикалното училище в София. През 1978 г. завършва Музикалната академия в класа по пиана на проф. Лили Атанасова. През 1976 г. създава ФСБ заедно с Александър Бахаров и Румен Бояджиев. Константин Цеков е автор на множество аранжименти на песни, както и композитор на песни на Васил Найденов, Орлин Горанов, Йорданка Христова, Васил Петров, Камелия Тодорова, Ирина Флорин и други. Създал е музика за документални филми, както и театрална и детска музика.

През 1995 г. Константин Цеков издава албум с авторски композиции „Вертикали“. Албумът притежава модерно звучене близко до прогресив-рок звученето.

Наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за Музика в спектакъл“, за музикална преработка и интерпретация на живо в „Последен квартет“ от Ярон Зилберман, реж. Десислава Шпатова, Драматично-куклен театър-Враца и ТР „Сфумато“, 2016.

На 30 март 2018 година е обявен за почетен гражданин на Благоевград.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Списък Почетен гражданин на Благоевград. // Община Благоевград. Посетен на 27 януари 2017.
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България          Портал „Македония“         Портал „Македония