Св. св. Константин и Елена (Скопие)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Св. св. Константин и Елена“
„Св. св. Константин и Елена“
Crkvata Sveti Konstantin i Elena vo izgradba na ulica Makedonija, Skopje. jpg.jpg
Църквата отвън
Местоположение в Скопие, Център
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Скопие
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Епархия Скопска
Арх. наместничество Скопие
Съвременен статут действащ храм
„Св. св. Константин и Елена“ в Общомедия

„Св. св. Константин и Елена“ (на македонска литературна норма: „Св. св. Константин и Елена“) е православен храм в столицата на Северна Македония Скопие, бивша катедрална църква на Скопската епархия.

Църквата е градена преди и по време на Първата световна война и е осветена в 1926 година. Първоначален архитект е Дамян Андреев, който обаче не успява да я завърши.[1] Била е разположена на мястото, където днес отчасти е Централният площад, отчасти Градският търговски център. В земетресението от 1963 година църквата пострадва, но не сериозно, за да бъде разрушена. Въпреки това в началото на 70-те години е разрушена. На 11 ноември 2012 година е положен темелният камък на новия храм, който се възобновява недалече от оригиналното му място, до Дома на Армията на Република Македония. Осветяването е извършено от главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан Охридски и Македонски в съслужение с митрополит Иларион Брегалнишки и свещеници от Скопската епархия, в присъствие на премиера Никола Груевски, министри и градоначалниците на Скопие.[2]

За старата църква дебърският майстор Нестор Алексиев изработва еднокрилен, равномерно разделен и облицован иконостас, висок няколко метра и широк около 10 метра. Днес дялове от този иконостас се намират в църквата „Св. св. Петър и Павел“ в Юрумлери и в „Свети Никола“ в Куманово.[3] Две от иконите в стария храм са били дело на видния дебърски майстор Дичо Зограф - „Богородица с Христос и светци“, подписана и датирана 2 декември 1860 г., и „Въведение Богородично и светци“, подписана и датирана 14 февруари 1861 г.[4] В XX век църквата е изписана от Димитър Папрадишки.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 176.
  2. Камен-темелник за обнова на црквата „Св. Константин и Елена“. // Дневник, 11 ноември 2012. Посетен на 13 април 2015.
  3. Црковната традиција во Скопје и Скопско от IV век до денес (3-дел). // Посетен на 13 април 2015.
  4. Алексиев, Емил. Дичо Зограф - еден од најистакнатите македонски зографи. // Премин Портал. Посетен на 13 април 2015.
  5. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуствo, 1965. с. 208.
     Портал „Македония“         Портал „Македония