Седемте чудеса на античния свят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Седемте чудеса на света)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Седемте чудеса на света

Седемте чудеса на вселената (или Седемте чудеса на Древния свят) е известен списък от най-известните забележителности, плод на античната култура.

Първата идея за събиране на чудесата на древния свят в списък, може да се каже, че е на Херодот, който, впечатлен от египетските пирамиди и Вавилон, смята че това са най-значителните постижения на хората до това време. Седемте чудеса, които ние познаваме, за първи път са написани и оценени като най-великите човешки творения от Антипатър от Сидон – главен библиотекар в Александрийската библиотека. По-късно е имало и няколко други списъка, както и предложения да бъдат добавени много други забележителности, като Колизеума, Капитолия, Ноевия ковчег, но в крайна сметка ние познаваме именно списъка на Антипатър.

Малко известен факт е, че това което ние наричаме сега „чудеса“ (на гръцки: Θαυματα – чудеса) в първия списък се наричат Θεαματα – гледки; неща, които се виждат (от гр. θεα – гледка).

Списък на чудесата[редактиране | редактиране на кода]

Чудесата на света, изброени в реда на тяхното създаване:

  1. Пирамидите в Гиза (2575 – 2465 пр.н.е.) – Това са пирамидите на фараоните Хуфу (Хеопс), Хефрен и Микерин. Намират се в Гиза, Египет.
  2. Висящи градини на Семирамида (8 – 6 век пр. Хр.). Построени са от Навуходоносор. Областта се намира в днешен Ирак.
  3. Статуя на Зевс Олимпийски (430 пр.н.е.) – Построена от древногръцкия скулптор Фидий.
  4. Храм на Артемида в Ефес (550 пр.н.е.) – Построен по заповед на цар Крез. Намирал се е в Ефес, сега в Турция.
  5. Мавзолей в Халикарнас (353-351 пр.н.е.) – Гробница на цар Мавзол – владетелят на Кария. Намира се в Халикарнас, град Бодрум в днешна Турция.
  6. Родоски колос (292-280 пр.н.е.) – Масивна статуя, посветена на бог Хелиос. Намирала се е в залива на о. Родос.
  7. Александрийски фар (280 пр.н.е.) – Фарът се е намирал в Александрия и е издигнат от Сострат Книдски.

От всички чудеса на света единствено оцелели до наши дни са египетските пирамиди, намиращи се в Гиза. Те са и най-древният паметник. Най-кратко е съществувал Родоският колос, който се е разрушил само половин век след построяването си при земетресение. Съществуват и известни съмнения за съществуването и точното местоположение на Висящите градини на Вавилон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]