Серж Московичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Серж Московичи
социален психолог
Роден
Починал
15 ноември 2014 г. (89 г.)
Националност Флаг на Франция Франция
Научна дейност
Област Психология
Образование Сорбона
Работил в Парижки университет

Серж Московичи (на френски: Serge Moscovici — Московиси́; роден на 14 юни 1925 г. в Браила, Кралство Румъния като рум. Srul Herş Moscovici) е френски психолог, автор на научни трудове в областта на социалната психология, ръководител на лабораторията за социално-психологични изследвания към Висшата школа за социални изследвания на Парижки университет.

От 1963 г. Московичи е президент на Европейската асоциация по експериментална психология, а от 1979 г. директор на Европейската лаборатория по социална психология, която той основава през 1975 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Серж Московичи е роден с името Срул-Ерш Москович в румънския град Браила в семейството на търговец на зърно. Израства в Кагул в съседна Бесарабия, която впоследствие счита за своя родина. В средата на 30-те години на ХХ век семейството му се премества в Галац, а после в Букурещ, където Московичи, който е изключен през 1938 г. от лицея заради влезли в сила антисемитски закони, постъпва да учи механика в професионалното училище „Ciocanul“.

През 1939 г. Московичи става член на Румънска комунистическа партия. По време на войната като евреин е интерниран в лагер за принудителен труд в строителството. През 1944 г. работи като заварчик в букурещкия завод „Malaxa“. На следващата година е арестуван в Арад по подозрение за участие в нелегална ционистка организация и преместен, за да бъде съден в Тимишоара. През 1947 г. Московичи нелегално напуска Румъния и след кратък престой в бежански лагер в Италия се заселва в Париж, където учи психология в Парижкия университет.

Синът на Серж Московичи, Пиер Московиси (род. 1957 г.), е политик от Социалистическата партия, финансов министър (2012-2014) и еврокомисар (от 2014).

Серж Московичи умира в Париж на 16 ноември 2014 г.

Книги на български език[редактиране | редактиране на кода]

  • „Социална психология“. Изд. Дамян Яков, София, 2006, 744 с.
  • „Ерата на тълпите“. Изд. Дамян Яков, София, 2007, 472 с.
  • „Машина за богове“. Изд. Дамян Яков, София, 2008, 528 с.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.