Серж Московичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Серж Московичи
Srul Herş Moscovici
френски психолог
Роден
Починал
15 ноември 2014 г. (89 г.)

Националност Франция
Учил вПрактическо училище за висши изследвания
Научна дейност
ОбластПсихология
Работил вПарижки университет
Семейство
ДецаПиер Московиси

Серж Московичи (на френски: Serge Moscovici – Московиси́; роден като Срул-Ерш Москович, на румънски: Srul Herş Moscovici) е френски психолог, автор на научни трудове в областта на социалната психология, ръководител на лабораторията за социално-психологични изследвания към Висшата школа за социални изследвания на Парижки университет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 14 юни 1925 година в Браила, Кралство Румъния, в семейството на търговец на зърно. Израства в Кагул в съседна Бесарабия, която впоследствие счита за своя родина. В средата на 30-те години на ХХ век семейството му се премества в Галац, а после в Букурещ, където Московичи, който е изключен през 1938 г. от лицея заради влезли в сила антисемитски закони, постъпва да учи механика в професионалното училище „Ciocanul“.

През 1939 г. Московичи става член на Румънска комунистическа партия. По време на войната, като евреин е интерниран в лагер за принудителен труд в строителството. През 1944 г. работи като заварчик в букурещкия завод „Malaxa“. На следващата година е арестуван в Арад по подозрение за участие в нелегална ционистка организация и преместен, за да бъде съден в Тимишоара. През 1947 г. Московичи нелегално напуска Румъния и след кратък престой в бежански лагер в Италия се установява в Париж, където учи психология в Парижкия университет. От 1963 г. Московичи е президент на Европейската асоциация по експериментална психология, а от 1979 г. директор на Европейската лаборатория по социална психология, която той основава през 1975 г.

Синът на Серж Московичи, Пиер Московиси (род. 1957 г.), е политик от Социалистическата партия, финансов министър (2012 – 2014) и еврокомисар (от 2014).

Умира на 16 ноември 2014 година в Париж на 89-годишна възраст.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

На български език
  • Социална психология“. Изд. Дамян Яков, София, 2006, 744 с.
  • Ерата на тълпите“. Изд. Дамян Яков, София, 2007, 472 с.
  • Машина за богове“. Изд. Дамян Яков, София, 2008, 528 с.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]