Скирос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Скирос
Σκύρος
МестоположениеСпоради
Страна Гърция
Адм. единицаЦентрална Гърция
Площ209 km²
Население2994 души (2011)
14,3 души/km²
Най-висока точка792 m н.в.
38.8725° с. ш. 24.525° и. д.
Местоположение в Гърция
Скирос в Общомедия

Скирос (гръцки: Σκύρος) е най-южният и най-големият (209 km²) остров от архипелага Северни Споради – гръцки архипелаг в Егейско море. Население около 3000 души (през 2003). Административно островът принадлежи към областна единица Евбея за разлика от останалите острови на Северните Споради, които са в самостоятелната областна единица Споради.

Остров Скирос е разположен в крайната югоизточна част на архипелага Северни Споради и отстои на 36 km североизточно от остров Евбея. Дължината му е около 30 km, а ширината от 3 до 12 km. Бреговата му линия е силно разчленена като на запад, изток и юг дълбоко в сушата се вдават заливите Пефко, Ахил, Каламидза и Требуки. На юг и югозапад от него се намират по-малките острови Саракино, Валакса, Скиропула, Ериния и Кулури, а на север – Ексо Поди, Меса Поди и Ворио Поди. На острова преобладава планинския релеф, с височина до 793 m (връх Кочилас), изграден предимно от варовици, в които широко разпространение имат карстовите форми на релефа. Частично е обрасъл със средиземноморска растителност (маквиси). В близост до град Линария има находище на желязна руда. Отглеждат се лозя, маслини, овце и кози.[1]

Скирос е свързан с древногръцката митология. Според легендите, тук, в двореца на цар Ликомед се укривал Ахил, за да не се включи в Троянската война. На Скирос той имал връзка с дъщерята на царя – Дейдамея от която му се родил син – Неоптолем. На Скирос бил пратен в изгнение и атинския герой Тезей, който и умира там. Името на Ликомед днес носи замъка, който се издига над столицата на острова. Този замък се намира на мястото на древен акропол.

През 477 пр.н.е. Кимон, като предводител на армията на Делоския морски съюз завладял Скирос, който бил база на пиратите, вилнеели из Егейско море. Кимон поробил тогавашните обитатели на Скирос, долопите, а на тяхно място заселил атиняни.[2]

През 340 пр.н.е., Македония завзема острова и го владее до 192 пр.н.е. когато римската империя я изтласква и Филип V връща острова на Атина.

Столицата на острова се нарича също Скирос (или Chora). Основното пристанище, на западния бряг е Линария. На острова има замък, който датира от времето на Венецианското владение (13-и до 15 век), византийския манастир „Свети Георги“, гробът на английския поет Рупърт Брук, и археологическите находки от бронзовата епоха в Паламари.

На Скирос са разположени бази на военноморските и военновъздушни сили на Гърция.

Населението по години
Година Население %Промяна
1981 2757
1991 1806
2003 3000

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]