Филип V Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Филип V)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филип V Македонски
Philip V of Macedon BM.jpg
Роден
Починал
Семейство
Род Антигониди
Баща Деметрий II
Майка Фтия
Братя/сестри Апама III
Деца Персей
Апама IV
Деметрий
Филип
Филип V Македонски в Общомедия

Филип V Македонски (на старогръцки: Φίλιππος Ε΄) е цар на Древна Македония от 221 г. пр. Хр. до 179 г. пр. Хр. По време на своето управление прави неуспешен опит да спре римската агресия на Балканския полуостров и да превърне държавата си в хегемон в региона. Определян е като „последния силен македонски владетел“.[1]

Принадлежи към династията на Антигонидите, син е на цар Деметрий II и Хризеида. През 229 г. пр. Хр. той е едва 9-годишен, когато баща му умира. Братовчедът на Деметрий II, Антигон III Досон e избран да управлява царството, до смъртта си през 221 г. пр. Хр.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Филип V се възкачва на престола в 221 г. пр. Хр. и управлява до смъртта си през 179 г. пр. Хр. Млад, харизматичен, отличаващ се в битки, с него се свързвали надеждите за обединение на елините срещу външните агресори. Въпреки че в началото получава прозвището „Любимец на Елада“, дългото му царуване преминава под знака на напразни опити за възвръщане на величието на Македонската империя на Балканския полуостров.

В съюз с Ахейската лига и Епир, Филип V отначало воюва срещу Спарта и Етолийския съюз (т.нар. Съюзническа война 220 – 217 г. пр. Хр.). Войната е успешна за македонския цар, който защитава Тесалия, Пелопонес и заедно със съюзните ахейци, нахлува на територията на етолийците. Мирният договор потвърждава надмощието на македоните в Елада.

По-късно предприема военни действия по крайбрежието на Илирия, за да намали влиянието на разрастващата се Римска република и се съюзява с Ханибал от Картаген срещу Рим. Филип поема уговорката да нахлуе в Италия, за да помогне на Ханибал във войната с Римската република.

Първа македонска война[редактиране | редактиране на кода]

В т.нар. Първа македонска война (217 – 206 г. пр. Хр.) Филип постига само незначителен напредък срещу римляните, които привличат Етолийския съюз и Пергам на своя страна против Македония. Ангажиран с военните действия срещу противниците си в Елада, Филип не успява да овладее илирийското крайбрежие и да изпълни обещаването си за навлизане в Италия.

През 206 г. пр. Хр. Филип V споразумява мир с Рим и Етолия, след като прогонва от Гърция пергамският цар Атал I. Заедно със селевкидския цар Антиох III Велики обявява война на малолетния цар на Египет Птолемей V и завладява птолемейските владения по югозападното крайбрежие на Мала Азия (Критската война, 205 – 200 г. пр. Хр.). Македонските завоевания в Егея будят безпокойството на Пергам и Родос които успяват да привлекат помощта на Рим, излязъл като победител от тежката Втора пуническа война с Картаген.

Македония в навечерието на Втората македонска война, ок. 200 г. пр. Хр.

Втора македонска война[редактиране | редактиране на кода]

През 200 г. пр. Хр. римските легиони дебаркират в Тесалия. В хода на Втората македонска война римляните са подкрепени от Етолийската лига, Родос и Пергам, а след това на тяхна страна преминава и Ахейският съюз. Филип се оказва в изолация. Легионите на Рим заедно с армиите на антимакедонската коалиция нанасят решително поражение на македоните под командването на цар Филип V. След разгрома в битката при Киноскефала (197 г. пр. Хр.), Македония губи всичките си завоевания и правото да води война без съгласието на Рим, задължава се да изплаща данък на победителя, а царят е принуден да изпрати там знатни заложници включително и сина си Деметрий.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

В следващите години Филип V действа под опеката на римляните включително и срещу своя бивш съюзник сирийският цар Антиох III, победен при Магнезия (190 г. пр. Хр.). Опитите да бъде предотвратено нарастващото могъщество на Рим се оказват безрезултатни. Македонският цар се старае да привлече подкрепа сред племената на север и води кампании в Тракия, готвейки се за нов конфликт. През 185 г. пр. Хр. македоните завладяват град Филипопол в Тракия. Тъй като Рим е наложил числено ограничение на македонската армия, Филип всяка година обучава наборници, които след това биват разпускани. Така се създава боеспособно население без официално увеличаване на войската.

Според някои антични автори малко преди смъртта си Филип убива най-големия си син Деметрий, който е про-римски настроен. Тази версия за смъртта на сина на Филип V е поставяна под съмнение в историографията.[2]

През 179 г. пр. Хр. Филип V умира по време на похода му срещу дарданите. Наследен е от своя най-голям син Персей, последния владетел на Древна Македония.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Жеков, Живко. Македоните, Филип V и римляните, - В: Чрез миналото към бъдещето, Сборник в чест на проф. днк Маргарита Карамихова, София, 2018, с. 112, 122.
  2. Жеков, Живко. Македоните, Филип V и римляните, - В: Чрез миналото към бъдещето, Сборник в чест на проф. днк Маргарита Карамихова, София, 2018, с. 121-122.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония