Деметрий II Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Деметрий II)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Деметрий II
цар на Македония
Роден: 269 г. пр.н.е.
?
Починал: 229 г. пр.н.е. (40 г.)

Деметрий II, понякога наричан и Етолик (гр. Δημήτριος ὁ Αἰτωλικός) е владетел на Древна Македония, управлявал от 239 г. пр. Хр. до 229 г. пр. Хр. Син на Антигон II Гонат и Фила. Принадлежи към династията на Антигонидите.

Деметрий II е женен за дъщеря на селевкидския цар Антиох I Сотер - Стратоника II (до 245 г. пр. Хр.), от която има дъщеря Апама III. След това Деметрий се развежда и се жени за Фтия, дъщеря на Александър II от Епир и от нея се ражда Филип V Македонски.

Още по времето на управление на баща си (ок. 260 г. пр. Хр.), Деметрий успява да победи Александър II, цар на Епир, при Дердия и по този начин да спаси Македония от завоюване. Вероятно от 257/6 г. пр. Хр. е съвладетел с баща си Антигон II, когото наследява на македонския трон след смъртта му в 239 г. пр. Хр.

При възкачването на Деметрий II, Македония е изправена срещу коалицията на двете елински конфедерации в Гърция – Етолийски съюз и Ахейски съюз, които макар традиционно са съперници, тогава се съюзяват срещу македонската държава. В продължение на няколко години военни действия, македонския цар нанася поражения на гърците и подчинява Беотия в 236 г. пр. Хр., с което затвърждава властта си в Централна Гърция, вкл. Тесалия, Евбея и част от Пелопонес. Също така предотвратява атаките на ахейския стратег Арат срещу Атина, която е съюзник на Македония. Тези събития са споменавани понякога и като Деметриева война.

През 234/3 г. пр. Хр. монархията в Епир е разтурена и заменена с федерална република. Така Деметрий II губи своя своя слаб съюзник на запад и е принуден да воюва срещу етолийците, които анексират Южен Епир с град Амбракия през 233/2 г. пр. Хр. Тогава Деметрий повиква на помощ Агрон, царя на илирите, с чиято помощ надвива етолийците (231 г. пр. Хр.), присъединявайки завзетата от тях част от Епир.

На Деметрий II се налага да брани Македония и от дарданите, във война която се оказва неуспешна за него (229 г. пр. Хр.). Скоро след като търпи поражение в което е ранен, той умира, като остава сина си Филип V Македонски още дете. Трона наследява братовчед му Антигон III Досон.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „Македония“         Портал „Македония