Персей Македонски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Персей (цар))
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Персей.

Статуя на Персей в Скопие

Персей (на гръцки: Περσεύς) е последният василевс (от 179 г. пр. Хр. до 168 г. пр. Хр.) на Древна Македония. Член на династията Антигониди и син на Филип V Македонски. Възкачва се на трона след като успява да отстрани от властта проримски настроения си брат Деметрий.

Персей се опитва да организира антиримска коалиция, търсейки съюзници сред гръцките полиси и тракийските племена. Женен е за Лаодика, дъщерята на селевкидския цар Селевк IV Филопатор, въпреки че по-късно не получава помощ от него. Персей наема войски от племената дардани и бастарни, съюзява се с одриския цар Котис (V ?) и завзема земите на сапейския династ Аброполис, което служи като повод за последвалата Трета македонска война.

През 171 г. пр. Хр. Персей обявява война на Рим. В началото на Третата македонска война Персей има всички шансове да победи, но в битката при Пидна (168 г. пр. Хр.) е разгромен и принуден да се предаде на римляните. Неговият победител Луций Емилий Павел отнася в Рим огромна военна плячка и 150 000 роби от съюзените с Персей епирски полиси.

Монета с лика на Персей, Британски музей

Със свалянето на Персей приключва господството на Антигоновата династия. Сложен е край на македонската монархия. По волята на римския Сенат Македония е разделена на четири малки републики с местно самоуправление.

След като римляните пленяват Персей той е показан в триумфа на Емилий Павел в Рим през 167 г. пр. Хр. Според предания след като известно време не му дават да спи той полудява. След това бива посечен с меч от пазачите си. Това вероятно противоречи на истината. Последният законен владетел на Древна Македония умира в плен през 166 г. пр. Хр.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония