Животни: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ltg:Dzeivinīki
м r2.7.1) (Робот Добавяне: ba:Хайуандар
Ред 125: Ред 125:
[[ay:Uywa]]
[[ay:Uywa]]
[[az:Heyvanlar]]
[[az:Heyvanlar]]
[[ba:Хайуандар]]
[[bar:Viecha]]
[[bar:Viecha]]
[[bat-smg:Gīvūnā]]
[[bat-smg:Gīvūnā]]

Версия от 04:12, 13 април 2011

Животни
Класификация
надимперия:Биота (Biota)
надцарство:Еукариоти (Eukaryota)
(без ранг):Amorphea
(без ранг):Obazoa
(без ранг):Opisthokonta
(без ранг):Holozoa
(без ранг):Filozoa
царство:Животни (Animalia)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Синоними
Обхват на вкаменелости
Животни в Общомедия
[ редактиране ]

Животното е организирано живо същество, притежаващо сетивност и способност за волеви движения и размножаване. Всички животни дишат.

Има едноклетъчни организми, които притежават характерните признаци на животните. Всички животни са изградени от еукариотни клетки (клетки, в които генетичният материал е организиран във вътреклетъчни мембранно-ограничени структури, наречени ядра). В процеса на еволюция клетките се диференцират, образувайки различни тъкани (епителна, съединителна, мускулна, нервна), а те от своя страна формират съответно органи и системи. Образувание на извънклетъчния матрикс, посредством калцифицирането му, са спикулите, черупките и костите. Животинският свят се обозначава също като „фауна“. Най-много представители има животинският клас насекоми.

Животните дишат, като приемат кислород от околната среда и отделят въглероден двуокис.

Физически характеристики

Животните притежават редица характеристики, отличаващи ги от останалите живи организми. Така например, животните са еукариоти и повечето са многоклетъчни [1], което ги отличава от бактериите, археите и повечето протисти. Животните са хетеротрофи [2], като процесът на храносмилане се извършва в специално отделена за целта вътрешна празнина, за разлика от растенията и водораслите [3]. Важна отличителна особеност на животните в сравнение с растенията, водораслите и гъбите е липсата на клетъчна стена [4]. Всички животни са способни да се придвижват в пространството и като цяло са подвижни поне в една от фазите на жизнения си цикъл [5]. При повечето животни ембрионалното развитие преминава през стадии бластула, което е типчна и отличителна характеристика за цялото царство.

Строеж

С много малко изключения, като например при типовете Водни гъби и Placozoa, тялото на животните е изградено на принципа на организацията в тъкани. Това включва и силно специализирани тъкани като например на мускулната, отговорна за движението и придвижването, и нервната, натоварена с функцията по изпращане и получаване на сигнали. Характерна черта е наличието на специализирана храносмилателна празнина, с един или два отвора.

Клетките на всички животни са от еукариотен тип, заобиколени от специфична извънклетъчна материя (екстрацелуларен матрикс) изградена от колаген и еластични гликопротеини. Възможно е наличието на калцифицирани структури, като черупка, кости и спикули. По време на индивидуалното си развитие, тялото на животните може да търпи драстична реорганизация, при което се формират сложни по строеж структури от клетки. Това е съществена разлика спрямо останалите многоклетъчни организми, като растения и водорасли, където нарастването е единствено прогресивно, чрез клетъчно делене и без реорганизация на цялото тяло. Цитологична характеристика, специфична за животните е наличието на междуклетъчни контакти, като плътни контакти (tight junction), междуклетъчни каналчета (gap junction) и дезмозоми.

Размножаване и развитие

Почти всички животни, са способни на полово размножаване, което се извършва с помощта на репродуктивни тъкани и клетки. Репродуктивните клетки (гамети) се формират в резултат на специфичен тип клетъчно деление, наречено мейоза. Крайният продукт на мейозата са малки и подвижни мъжки гамети - сперматозоиди или големи и относително неподвижни женски гамети - яйцеклетки. След срещата и сливането на сперматозоид и яйцеклетка се образува зигота, от развитието на която се формира нов индивид.

От зиготата първоначално се образува куха сфера, наречена бластула, която търпи реорганизация и диференциация. При водните гъби бластулата е способна да се предвижва до ново място и там формира нов организъм. При останалите групи животни, бластулата претърпява сложна реорганизация. Тя включва инвагинация и формиране на гаструла с храносмилателна празнина и два отделни пласта на тялото — външен (екзодерма) и вътрешен (ендодерма). По-късно при повечето животни се формира и допълнителен пласт на тялото между двата изградени, наречен - мезодерма. В процеса на индивидуално развитие от тези пластове се формират точно определени органи и тъкани.

Редица животни са способни и на безполово размножаване. Това включва партеногенеза, както и различни форми на фрагментация на тялото.

Източници на енергия

Прозход

Класификация

Някои от по-известните типове животни:

Вижте още

Източници

  1. National Zoo. Panda Classroom // Посетен на September 30, 2007.
  2. Jennifer Bergman. Heterotrophs // Посетен на September 30, 2007.
  3. Douglas AE, Raven JA, AE и др. Genomes at the interface between bacteria and organelles // Philosophical transactions of the Royal Society of London. Series B, Biological sciences 358 (1429). January 2003. DOI:10.1098/rstb.2002.1188. с. 5–17; discussion 517–8.
  4. Davidson, Michael W. Animal Cell Structure // Посетен на September 20, 2007.
  5. Saupe, S.G. Concepts of Biology // Посетен на September 30, 2007.

Външни препратки