Разлика между версии на „Индийски слон“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м (r2.7.2) (Робот Промяна: en:Indian elephant)
 
За разлика от другите видове и подвидове [[слонове]], индийският е опитомен от [[човека]]. Не се знае кога точно е станало това, но се предполага, че това събитие се е случило преди около 5 000 години. Днес се смята, че индийските слонове наброяват над 2 милиона индивида, по-голямата част от които опитомени. Въпреки това в много страни на тропическа [[Азия]] все още има популации от диви [[слонове]], наброяващи 200 000 - 320 000.
Дълги години индийският слон е стоял в основата на цивилизациите от региона. Огромната му сила се използва за пренасянето на тежки дървени трупи, на големи товари и т.н. Хората от региона почитат слоновете като свещени животни. Според индийската митология земята се носи на гърба на слон. Освен това слонът е използван и за военни цели. Наричат слоновете "'''танковете на средновековието'''". Най-силните армии в [[Южна Азия]] имали редици от [[бойни слонове]]. С помощта на тази "жива тежка артилерия" се създали могъщи държави като [[Маурийската]] и [[Моголска]] империи в [[Индия]], [[Кхмерската империя]] в [[Индокитай]] и др.
Водачите на слонове се наричат махути. Въпреки че е най-верния помощник на човека в тропическа [[Азия]], слонът може да бъде и много опасен. Доста махути често са били убивани от тежкотоварните си любимци.
Хора биват убивани често и от дивите индийски слонове, тъй като все повече жители се заселват в близост до [[национални паркове]], [[резерват]]и и диви местности.
26 986

редакции

Навигация