Белгород Днестровски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
SarahStierch (беседа | приноси)
→‎История: citation added
SarahStierch (беседа | приноси)
→‎География: citation added
Ред 41: Ред 41:
==География==
==География==


Разположен е в така наречения [[Буджак]] (Южна [[Бесарабия]]) на югозападния бряг на [[Днестърски лиман|Днестърския лиман]], при вливането на река [[Днестър]] в [[Черно море]].
Разположен е в така наречения [[Буджак]] (Южна [[Бесарабия]]) на югозападния бряг на [[Днестърски лиман|Днестърския лиман]], при вливането на река [[Днестър]] в [[Черно море]].<ref name=Kaba/>


==Население==
==Население==

Версия от 06:20, 5 октомври 2013

Тази статия е за града в Южна Бесарабия. За града в Русия вижте Белгород.

Вижте пояснителната страница за други значения на Белград.

Шаблон:Селище в Украйна инфо

Белгород Днестровски (от старобългарското Бѣлградъ, Шаблон:Lang-uk) е град в Югозападна Украйна, Одеска област. Населението му през 2011 година е 50 296 жители.

История

Старото име на града е българското Бѣлградъ. Споменава се и с турското име Акерман,[1] румънското - Четатя Алба, старите гръцки - Маврокастро и Аспрокастрон и руското Белгород Днестровский. Градът се намира в историческата област Буджак част от Бесарабия. Територията, на която се намира градът, е част от Българската държава още от основаването ѝ в VІІ век. При Второто царство българското управление над града и областта е възстановено при цар Тодор Светослав. През ХІХ век в областта, която е част от Руската империя, се заселват много българи бежанци от турския гнет, които стават известни като бесарабски българи.

География

Разположен е в така наречения Буджак (Южна Бесарабия) на югозападния бряг на Днестърския лиман, при вливането на река Днестър в Черно море.[1]

Население

  • 2001 - 62 300 жители
  • 2009 - 50 452 жители
  • 2011 - 50 296 жители

Етнически състав

(2001)

Личности

Родени

Починали

Външни препратки

  1. а б Kaba, John. Politico-economic Review of Basarabia. United States, American Relief Administration, 1919. с. 15.