Разлика между версии на „Кибернетика“

Направо към навигацията Направо към търсенето
връщам дефиницията
(връщам дефиницията)
{{без източници|08:23, 6 октомври 2015 (UTC)}}
[[File:Model Cybernetic Factory.svg|right|thumb|Пример за кибернетично мислене. От една страна е компанията, към която е подходено като към система в определена среда (средата е в зелено). От другата кибернетична контролна система.]]
 
'''Кибернетиката''' е споредсравнителна основателят[[наука]], сиизучаваща [[Норберт Винерсистема|системите]] за автоматична връзка и регулация на живите същества със съответните им в електрическите или механически системи (в [[en|Norbertбиология]]та Wiener— [[наука]], изучаваща функционирането на [[нерв]]ните връзки в живите същества). Според основателя си [[Норберт Винер]] това е [[наука]], изучаващакоято изучава управлението и регулирането на машините, живите организми и социалните структури и се описва с формулата "Изкуство„Изкуство на управлението"управлението“.
 
Представката '''„кибер-“''' се използва в думи, които имат отношение към механичен или електронен механизъм или система, способна да дава обратна връзка. Използва се и като популярен разговорен термин, обозначаващ всичко свързано с компютрите, интернет и техните производни (например [[киберпънк]], [[кибер-настаняване|кибернастаняване]] и др.).
 
Типичен пример за принципъткибернетична на кибернетичните системисистема е термостата[[термостат]]ът. Той сравнява действителната стойност на термометъратемпературата със зададената стойност. РазликатаПри междуналичие зададенатана иразлика действителнатасе стойностзадейства напоредица температурата води до товаот стъпки, регулаторас накоито термостатанагряването дасе регулира нагряването по такъв начин така, че тези температури да се изравняватизравнят.
 
== История ==
Платон използва думата от гръцки κυβερνητική (''kybernetike'') в преносен смисъл, когато говори за "Човек„Човек на кормилото на властта"властта“.
 
Математикът [[Норберт Винер]] от [[Съединени американски щати|САЩ]] през [[1948]] г. с книгата си „Кибернетика, или контрол и комуникации в животните и машините“ (Cybernetics, or Control and Communication in the Animal and the Machine), дава съвременния облик и разбиране на науката кибернетика. Винер е и създателят на съвременната дума „кибернетика“.
 
В [[СССР]] приПри появяването на съвременното йѝ понятие, по времето на социализма в [[СССР]] кибернетиката е обявена за буржоазна и милитаристична, реакционна наука, но по-късно, през 60-те и 70-те години отношението се променя. ЗаЗапочва справка:[[Кибернетикада все СССР]]обръща много по-голямо внимание на кибернетиката, особено на техническата.
 
По време на [[Хрущёвская оттепель|60-е]] и [[Эпоха застоя|70-е]] започва да се обръща много по-голямо внимание на кибернетиката, особенно на техническата.
 
==Съвременно развитие==
Днес се определят следните области на кибернетиката:
 
== Съвременно развитие ==
Днес се определятразвиват следните области на кибернетиката:
* В техниката например регулиране и теория на управлението под названието [[Техническа кибернетика]].
 
*В социалните науки като [[Социална кибернетика]]
 
*В биологичните науки като [[Биокибернетика]]
 
*В строителството [[Строителна кибернетика]]
 
*В хуманитарните науки под названието [[Кибернетика от втори порядък]]
 
== В България ==
През 1964 година на базата на няколко лаборатории в България се създава [[Институт по кибернетика]] към [[БАН]] с първи директор ктн инжН. Н.Наплатанов. Едно от научните направления е [[Бионика]].
 
{{мъниче}}
== Развитието на кибернетиката в България ==
През 1964 година на базата на няколко лаборатории в България се създава [[Институт по кибернетика]] към [[БАН]] с първи директор ктн инж. Н.Наплатанов. Едно от научните направления е [[Бионика]].
 
 
{{Наука за системите}}
 

Навигация