Разлика между версии на „Южен парк“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Градските пътни артерии, дефиниращи границите на парка, са булевард „Петко Ю. Тодоров“ на запад, улица „Бяла черква“ на север, улица „Хенрих Ибсен“ на юг и югозапад и улица „Козяк“ на изток. Недалеч, северозападно от парка преминава [[България (булевард в София)|бул. „България“]].
 
В Южния парк се срещат 65 вида птици, 29 от тях защитени, а 2 записани в Червената книга на България. [[Перловска река|Перловската река]] пресича парка.
 
В Южния парк нерядко се изнасят безплатни концерти, провеждат се био-изложби и пазари, спортни и други активности
 
Паркът преди е имал осветление с големи градински лампи, но то в момента не работи. След това в центъра са поставени лампи, но не по алеите (поставени около 2010). Пролетта на 2017 година се сменят старите лампи и се поставят нови по алеите.
 
Паркът се поддържа и е в прекрасно състояние, но на изток към квартал [[Хладилника|„Хладилника“]] е занамарено.
 
Често може да видите таралежи, кълвачи, катерици.
 
Средната възраст на дърветата е 50 години. Разнообразието от растения прави парка красив и с много чист въздух. Срещат се дървета като: дъб, леска, черен бор, бял бор, топола, испанска мура, липа, бреза, черница, върба и много други видове.
 
През зимата парка се чисти от снегорини. Всички езера и блата замръзват, но тъй като повечето водни басейни тук се захранват от [[Перловска река|Перловската река]] има постоянно движение на водата т.е. тя е с различна температура. Точно за това не е препоръчитено да се ходи върху леда, защото при смяната и движението на водата езерото не може да замръзне до дъно и много често той се счупва. под Южен парк.
 
= Бомбоубежищата в Южен парк =
Бункерите под Южен парн са построени още преди втората световна война с цел да ни защитят при извънредни ситуации. Те са изоставени от години и неработят.
 
== Квартали ==
Анонимен потребител

Навигация