Разлика между версии на „Троп“

Направо към навигацията Направо към търсенето
5 байта изтрити ,  преди 3 години
редакция без резюме
* съотношение съд и съдържание – тя ставаше скъперница и броеше чашките на стареца (Елин Пелин) – вместо „количеството вино в чашките“ и др.
 
'''[[Синекдоха]]та''' е с характеристики, много близки до метонимията. При нея видовото название представя родовото.
 
Например
'''[[Оксиморон]]ът''' е вид стилистично средство – троп, съчетание на привидно несъчетаеми, противоположни понятия (антитези), което създава контрастна изразителност на тяхната образност. Например „сладка мъка“ или „Живият труп“ (Л.Н. Толстой). Разглежда се като разновидност на метафората.
 
'''[[Хипербола]]та''' се гради върху силно преувеличение на количество и качество,
 
срв.: Далече, / цял век далече са от мен / миражите на вчерашния ден (Пейо Яворов).
 
'''[[Литота]]та''' е противоположна на хиперболата – чрез нея се осъществява омаловажаващо, сдържано утвърждаване на някакво положително качество или определени признаци се представят като едва забележими и дори липсващи,
 
напр. имам си мъжленце – нося си го в кошничка (народна песен); ти не си лишен от дарбица книжовна (Стоян Михайловски).
Градирането на значението се постига чрез възходящи по значение митонимни изрази, чрез уточняване на признака с допълнителни думи. Във всеки следващ израз значението се разраства, емоционалният тон на изказ също се градира.
 
'''[[Инверсия]]''' – буквално значи обръщане на словореда. Тази фигура е широко разпространена в българския фолклор и в личното творчество, особено в поезията,
 
срв. Соломон, тоя тиран развратен (Христо Ботев);
 
И когато потъмнеят висините ведросини (Христо Ясенов).

Навигация