Разлика между версии на „Битка при Солун (1040 втора)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире; козметични промени
м (→‎Последици: обединение на портали редактирано с AWB)
м (замяна с n-тире; козметични промени)
|жертви2=неизвестни
}}
'''Битката при Солун''' се провежда през есента на 1040 близо до град [[Солун]] в съвременна Гърция между българите и византийците. Битката приключва с византийска победа.
 
== Причини за конфликта ==
 
== Битка ==
Неговото пристигане предизвиква повече напрежение в бунтовническия лагер, защото Алусиан също претендира за трона и пази произхода си в тайна, докато намери хора, които да го подкрепят. [[Петър Делян]] приветства племенника си, макар че знае, че Алусиан може да е потенциален кандидат за короната. Петър II дава на Алусиан 40000 армия, за да атакува Солун - втория по големина град във Византийската империя.
 
Алусиан доказва, че е неспособен генерал: когато достигна града, той атакува византийската армия с уморените си войници. Българите не могат да се бият ефективно и губят. Понасят тежки загуби - 15 000 души са избити. Алусиан напуска бойното поле, изоставяйки въоръжението си.
 
== Последици ==
Катастрофата при Солун влошава отношенията между Петър Делян и Алусиан. Последният е засрамен от загубата и Делян го заподозира в измяна. Алусиан решава да действа първи и след угощение в началото 1041 ослепява царя. След това се опитва да избяга, за да продължи въстанието, но е победен още веднъж - решава да смени страната и изоставя армията си. Неговото [[предател]]ство е богато възнаградено.
 
Макар и сляп, Петър Делян се изправя с остатъка от българската армия, но е победен в [[Островска битка|битката при Острово]] и въстанието е потушено.

Навигация