Разлика между версии на „Втора битка при Ел Аламейн“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м (→‎Предварителни действия: по-добър изказ)
Монтгомъри винаги е вярвал, че битката ще бъде битка на изтощение, подобна на тези водени през [[Първа световна война|Първата световна война]] и точно предсказва продължителността на битката и загубите на Съюзниците<ref name=ham>{{cite book|chapter=Montgomery, Bernard Law| first=Nigel |last=Hamilton| title=Oxford Dictionary of National Biography| publisher=Oxford University Press| date=2004}}</ref>. Артилерията е управлявана отлично, но танковите тактики показват остарял манталитет, който води до постоянни загуби на съюзнически части, когато атакуват на открит терен в големи формирования с недостатъчна поддръжка от страна на пехотата и военновъздушните сили. Британската въздушна поддръжка е ограничена, което контрастира с [[Луфтвафе]] и италианските Кралски Военновъздушни сили, които предлагат малко или никаква поддръжка на наземните сили, като предпочитат въздушните битки.
 
В края съюзническата победа е всичко, но не и пълна. Аламейн е първата голяма офанзива срещу германците, при която Съюзниците са победители. [[Уинстън Чърчил]] обобщава битката на [[10 ноември]], [[1942]] година с думите: „Това не е краят, това не е дори началото на края. Но това вероятно е краят на началото.“ Това е най-големият триумф на Монтгомъри. Той приема титлата „Виконт Монтгомъри от Аламейн“, когато е биваудостоен получавас аристократскоаристократическа званиетитла.
 
Ромел е отблъснат чак до туниските планини, където неговите части получават подкрепления и екипировка след като Хитлер научава за [[Операция Факел]] и последвалото предателство на правителството на ВишискаВиши във Франция. Тези подкрепления биха били полезни по време на битката при Аламейн. Ромел сега е изправен през война на два фронта, с британските части, които го преследват от изток, и британските, френските и американските от запад. Очакванията за кратка кампания срещу силите на Оста води до [[Битка при прохода Кесерин|грешки]] от страна на неопитните американски части. Това води до продължителна, трудна и скъпо струваща Туниска кампания.
 
== Значение ==

Навигация