Средногорие (тектонска зона)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Средногорие.

Средногорие или Средногорска тектонска зона в геологията е морфотектонска структурна зона в източната част на Балканския полуостров и Северен Анадол. То е една от трите части от Балканидната тектонска система.

На запад достига до областта Банат в Румъния, а на изток - до северните части на Босфора, където се свързва с Понтийските планини. На север и на юг от него са съответно Старопланинската тектонска зона и Родопския масив, а на югозапад - Дарданският масив. Разделя се на четири части[1]:

По протежение на големите тектонски разломи от натрупване на материал през неогена и кватернера са се образували грабени[2]:

Като следствие от тектоничните промени в Средногорието се образуват Средногорската и Странджанската металогенни зони, част от по-голямата Апусени-Банат-Тимок-Средногорска металогенна зона[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия България, т.6 С-Ти, Издателство на БАН, София, 1988, стр. 382
  2. Годишник на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, том 45, свитък I, Геология, София, 2002, стр. 35-40 - Петко Попов, Алпийска геотектонска еволюция и металогения на източната част от Балканския полуостров

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]