Станислав Цанов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Станислав Цанов
тв водещ
Роден
13 април 1986 г. (38 г.)

Националност България
Учил вУниверситет за национално и световно стопанство
Работилжурналист

Станислав Владимиров Цанов[1] е български журналист и ютюбър, бивш водещ на ежедневния блок „Държавата днес“ по телевизия АЛФА[2].

Биография

Станислав Цанов е роден на 13 април 1986 г. в град Велинград. Учи в 125-о СУ с изучаване на чужди езици „Боян Пенев".[източник? (Поискан преди 41 дни)] Завършва журналистика и масмедии в УНСС.[1] През 2009 година Станислав Цанов е участник в телевизионната продукция по БНТГолемият избор“,[1] където се класира на трето място от общо 12 младежи.[3]

През 2011 година започва работа като водещ в ежедневния блок „Държавата днес“ на телевизия АЛФА, която е партийна телевизия на ПП АТАКА.[4] От 2012 година започва свое седмично коментарно предаване „Втори план“.

Паралелно с журналистическата си кариера развива и кариера на инструктор на групи по физическа подготовка и самоотбрана. От 2013 година тръгва и сайта му „www.bodychess.com“[5]. Сайтът представлява двуезична онлайн платформа за инструктори от различни видове спорт, чрез чиито профили, включващи видео, снимки, статии и биография, потребителят може да избере подходящия за него инструктор и да се свърже с него. Към август 2020 г. сайтът е неактивен.

През май 2020 г. създава YouTube каналът „Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ“. Разпространява, публикува журналистически материали и разследвания с таблоиден характер.

Критики

Каналът „Цанов НАПРЕД и НАГОРЕ“ е критикуван за разпространяване на дезинформация, свързана с пандемията от COVID-19. След руската инвазия в Украйна Цанов е обвиняван, че използва канала си, за да прокарва руска пропаганда.[6][7][8] Той често кани събеседници с открито проруска риторика като Костадин Костадинов, Пламен Пасков, Валентин Вацев и др.[9] Цанов е критикуван и заради това, че легитимира и героизира престъпници и измамници като екстрасенса Христо Христов (Стоянов).

Източници