Стефан Пенев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за революционера от Русе. За революционера от Скопие, вижте Стефан Петров (революционер).

Стефан Пенев
български революционер
Роден

Стефан Пенев Петров е български военен и революционер, долнопреспански войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Пенев е роден през 1873 година в Русе, тогава в Османската империя. Получава основното си образование в родния град, а след това завършва подофицерска школа и служи в Пети пехотен дунавски полк. През 1900 година се присъединява към Тайното подофицерско братство.

В началото на 1902 година напуска военна служба и с охридчанина Петруш Йовчев заминава за Македония. Установяват се в Битоля, където се присъединяват към ВМОРО. В края на април 1902 година двамата са арестувани от турските власти, като Стефан Пенев лежи 1 година в битолския затвор и престоят му е описан от Александър Джиков така:

В затвора Стефан Пенев, бидейки левент-юнак, беше спечелил страхопочитанието на турците-затворници и на затворническите власти и затова той и Петруш прекарали сравнително леко затворническия си живот.

Стефан Пенев е освободен през 1903 година, но вместо да бъде екстрадиран в България, той съумява да избяга. Става четник при Георги Сугарев, а след това при Славейко Арсов. Щабът на Битолския революционен окръг назначава Стефан Пенев за войвода в Долнопреспанския район, а негов началник е Никола Кокарев. По време на Илинденско-Преображенското въстание Стефан Пенев участва във всичките сражения в района си при селата Наколец, Шаовци, Бостанджиовци, Пъпли и други.

През зимата на 1903-1904 Стефан Пенев се прибира в България с големи групи бежанци. След това липсват биографични данни за него.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Биография от сайта на ВМРО
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 128 – 129.
     Портал „Македония“         Портал „Македония