Стойчо Керев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стойчо Керев
български журналист
Роден

Образование Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

Стойчо Иванов Керев е журналист, продуцент и медия експерт. Автор, лектор и комуникатор на методики за поведение и анализ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в гр. Карлово. Завършва Стопанския факултет на Великотърновския университет. Автор и продуцент на предаването и платформата за наука, мистика и конспиративни теории „Новото познание“, продължение на авторския проект „Въпрос на гледна точка“.[1]

Към 2019/20 година е автор и водещ на предаването „Новото познание“ излъчвано в БНТ2, като част от програмата на националната телевизия.

В БНТ започва работа като телевизионен водещ в предаването „Събота късен следобед“ с Емил Розов и Алис Крайчева. Под продуцентството на Кеворк Кеворкян в периода 1996 – 1998 г. работи като водещ на програма „Всяка неделя“ в БНТ. Последното телевизионно интервю на Тодор Живков е негово в програма „Всяка неделя“.[2]

Специализирал е продуцентство и оперативен мениджмънт във Великобритания с подкрепата на Британско посолство. В „Sky News“ негов ръководител е Джон Райли. В „Channel 4“ се обучава при Ед Брамън, отг. редактор на предаването „Right To Reply“. В Би Би Си е на стаж, по това време Ана Аскю е териториален мениджър за Източна Европа.

Работи като главен продуцент на ТВ2 и PRO.BG и отговаря пряко за създаването на отдел продукции на CME – България, част от Warner Bros. Продуцира и поставя началото на няколко от най-успешните формати в страната. Продуцент е също на токшоу програми и проекта на Дарик радио „Мъж на годината 2009“.

Участва активно в изграждането на първите частни радиостанции в България. Професионалната му кариера включва отговорностите на: музикален директор на радио „Канал Ком“ Пловдив, продуцент и водещ в радио „Витоша – VOA Europe“, продуцент в радио „Експрес“. Бил е изпълнителен директор на радио „Хит 7“. Член е на надзорния съвет на телевизия „7 дни“. Изп. директор на „Ретро радио“ е в началото на 2001 година. Като консултант на български и чужди компании Стойчо Керев се ползва с доверието на професионалната общност.

Консултира също веригата „Радио Фокус“ създадена от Красимир Узунов. Продуцира през годините програми като „Диалози“, „Булевард България“, „Кино-видео трафик“. Консултант е на Травъл ТВ през 2007 г. Изп. продуцент на предаването за дебат „Пирамида“ по БТВ и ТВ2. Продуцент е на прякото излъчване на президентския дебат Росен Плевнелиев-Ивайло Калфин през 2011 година.

През март 2016 г. прави първото онлайн предаване „Новото познание“. Само месец след това от 15 април, всеки петък в 22:30 телевизия TV+ започва партньорско излъчване на сериала.[3] Днес аудиторията на предаването е една от най-устойчивите с интерес към разглежданите теми от областите – наука, история, общество и култура.

Автор на статии и есета в централната и местна преса, публикува свои статии в електронните и печатни издания и е водещ коментатор във вестник „Стандарт“. От 1993 г. е член на СБЖ. Собственик на Агенция за развитие и комуникации „АРК – България“. Автор и продуцент е на редица телевизионни и радио рекламни кампании.

Работа му в областта на документалното кино включва успешните ленти „Конспирация 2017“ и „Измамна реалност“, събрали огромен брой зрители в страната и чужбина.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]