Тандиуей Нютън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тандиуей Нютън
Thandiwe Newton
английска актриса
юни 2021 г.
Родена
6 ноември 1972 г. (51 г.)

Религияатеизъм
Учила вКеймбриджки университет
НаградиБАФТА за поддържаща актриса:
2004 – Сблъсъци
Актьорска кариера
Активностот 1991 г.
Семейство
СъпругОл Паркър (1998)
ПартньорДжон Дуиган (1988 – 1994)
Деца3

Уебсайт
Тандиуей Нютън в Общомедия

Мелани Тандиуей Нютън (Melanie Thandiwe Newton, произнася се TAN-dee-way[1]) е английска актриса. Носител е на награда на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) за роля във филма „Сблъсъци“ (2004) г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 6 ноември 1972 г. Нейният баща Ник Нютън е лаборант от Англия, а майка ѝ Няша е от Зимбабве и работи в здравеопазването. Според в-к „Дейли Телеграф“ Няша е принцеса от племето шона[2], а името Тандиуей означава „възлюбена“ на езика ндебеле. Тя прекарва първите си години в Замбия, а според „Дейли Телеграф“ през 1977 г. тя и семейството ѝ се установяват в град Пензанс в Корнуол, Англия, за да избягат от нестабилната политическа обстановка в страната.[2] Нютън следва социална антропология в колежа „Даунинг“ към Кеймбриджкия университет.

Дебютира като киноактриса с ролята на Тандиуей Аджеуа във „Флирт“ от 1991 г., където играят още Ноа Тейлър, Никол Кидман и Наоми Уотс. По погрешка е кредитирана като "Танди Нютън", но продължава да ползва това име за последвалите си участия. Във филма „Джеферсън в Париж“ от 1995 г. партнира на Ник Нолти, а през 1998 г. участва в едноименната екранизация на романа „Възлюбена“ на Нобеловия лауреат Тони Морисън. Там тя играе заедно с Дани Глоувър, Опра Уинфри и Кимбърли Елис.

Изпълнява главната женска роля в „Невъзможна мисия 2“ (2000). Тъй като снимките за този филм се проточват, тя не успява да се включи в „Ангелите на Чарли“ (2000) и нейното място е заето от Луси Лиу.[3] Играе в „Истината за Чарли“ (2002), римейк на класическия филм „Шарада“ от 1963 г. с Кари Грант и Катрин Хепбърн.

Танди Нютън играе и в популярния сериал „Спешно отделение“, където влиза в образа на влюбената в д-р Джон Картър (Ноа Уайли) Макемба (Кем) Ликасу. Има роля и в „Хрониките на Ридик“ (2004) с Вин Дизъл. Във филма „Сблъсъци“ (2004) играе ролята на богата чернокожа жена, жертва на расистки настроен полицай от Лос Анджелис (Мат Дилън). Впоследствие именно полицаят е човекът, който спасява нейния живот. За ролята си Нютън получава награда за най-добра второстепенна женска роля на БАФТА на церемонията през 2006 г., а самият филм „Сблъсъци“ печели „Оскар“ за най-добър филм за 2005 г.

Участва и във филма „Преследване на щастието“ от 2006 г. Там партнира на Уил Смит, който е номиниран за „Оскар“. Играе в „Норбит“ с Еди Мърфи

Има брат (Джеймс). През 1998 г. Танди Нютън се жени за английския сценарист и режисьор Ол Паркър, от когото има две деца.[3]

В интервю от 2021 г. обявява, че ще се върне към родното си име "Тандиуей", като първото заглавие, в което ще се изписва така, е „Игра на спомени“ от същата година.[4]

Частична филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за