Тетрис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тетрис

„Тетрис“ (на руски: Те́трис, произнася се ˈtɛtrʲɪs) е компютърна игра, създадена на 6 юни 1984 г. в Москва от Алексей Пажитнов и Дмитрий Павловски. Двамата автори са компютърни инженери от Компютърния център към Руската академия на науките.[1]

Алексей и Дмитрий се интересували от създаването и продажбата на напредничавите през това време компютърни игри. Те тествали няколко вида игри. Алексей бил привържаник на гръцките игри-пъзели пентамино, които се играели с части с 5 страни. Той бързо разбрал, че идеята на пентаминото (12 различни 5-сегментни части) е прекалено сложна за изпълнение за видео игра. Алексей избрал седем „тетрамино“-парчета, всяко направено от 4 части. Той заимствал идеята от руската настолна игра „Пентамино“, в която целта била да се подреждат различни фигури от по пет квадратчета. Пажинов опростил фигурите като намалил броя на квадратчетата на четири. Оттам идва и името на играта – „Тетрис“ – от гръцката дума за числото 4 – „тетра“.

През 1985-1986 г., Алексей Пажитнов програмира първата версия на Тетрис под съветските микрокалкулатори „Електроника-60“.

През 1986 г., Вадим Герасимов, 16-годишен ученик, имплементира Tetris под операционната система MS-DOS с което поставя началото на ерата на компютърната игра. След като е пренаписана за IBM PC от шестнадесетгодишния ученик Вадим Герасимов играта бързо се разпространява по „пиратски“ на дискети в Москва и лека-полека из целия тогавашен соц-лагер.

През 1986 г. тя стига до Лондон и оттам до Съединените щати, където става истински бестселър, а през 1989 излиза и във версия за GameBoy на Nintendo.

В наши дни „Тетрис“ съществува в десетки хиляди платени и безплатни варианти на всякакви компютри, в интернет та чак до мобилните телефони. И до днес играта с падащите цветни фигурки е все още така измамно проста и лесна, пристрастяваща и нестихващо популярна.