Тодор Шикалев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Шикалев
български революционер

Роден
Починал

Тодор Шикалев е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тодор Шикалев е роден в Мало Църско, тогава в Османската империя. Заедно с баща си работи като хлебар в битолското село Търново и научава цинцарски. Включва се във ВМОРО и събира сведения за Битолския околийски комитет. Участва Илинденско-Преображенското въстание, а след потушаването на въстанието се противопоставя на гръцката въоръжена пропаганда в Битолско. През 1906 година участва в убийството на гръцкия големец Чома, заради което е арестуван и осъден.

Заради добро поведение е освободен след Младотурската революция от 1908 година. Емигрира в САЩ и развива успешен бизнес, но се връща в България, за да се включи в доброволческа чета на МОО в Балканската война и служи във 2 рота на 11 серска дружина. През Междусъюзническата война е в Сборната партизанска рота на МОО[1] и прилепската чета, а с Милан Гюрлуков участва в Тиквешкото въстание, след което забегва през Албания за САЩ.

След войните три пъти се завръща в България, за да си извади документи и да се завърне в Битоля, но са неуспешни. На 1 септември 1937 година е блъснат от мотоциклет, докато пресича улица „Цар Борис“. Умира в дома на сина си на 29 септември.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Македоно-одринското опълчение 1912-1913 г. Личен състав“, Главно управление на архивите, 2006, стр. 804.
  2. Илюстрация Илинден, бр.90, 1937 г., стр. 15.
     Портал „Македония“         Портал „Македония