Трендафил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трендафил
20140509Rosa multiflora04.jpg
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiosperms)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Розоцветни (Rosales)
семейство:Розови (Rosaceae)
род:Роза (Rosa)
вид:Трендафил (R. multiflora)
Научно наименование
Thunb.
Трендафил в Общомедия
[ редактиране ]

Трендафилът (Rosa multiflora) е вид роза, известна още под наименованието японска роза. Родината ѝ е Източна Азия, Китай, Япония и Корея.[1][2]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Трендафилът е многогодишен храст, цъфтящ на гроздове от май до октомври в бяло, розово, червено, лилаво, жълто и пурпурно[3]. Има пълзящи стебла с остри закривени тръни и достига височина от 5 метра. Листата са сложноцветни, дълги 5 – 10 cm, разположени едно срещу друго на стеблото, тъмно зелени отгоре и бледи отдолу. Цветовете на растението са с по 5 венчелистчета и множество жълти тичинки, с приятно ухание. Те са хермафродити и се опрашват от пчелите. Плодчетата са червени шипки, издържащи на студа през зимата. Узряват през септември.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Rosa Multiflora се отглежда като декоративно растение. Използва се и като подложка за присаждане на други декоративни сортове роза.

В Северна Америка видът се счита за инвазивен вид, въпреки че е внесен целенасочено като средство за опазване на почвата, като естествен плет на границата на пасищата и за привличане на диви животни. На някой места трендафилът е категоризиран дори като плевел, въпреки че е отлична храна за кози[4].

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]