Тумба (Беласица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Тумба.

Тумба
Връх Тумба, гледка от района на 6-та гранична пирамида
Връх Тумба, гледка от района на 6-та гранична пирамида
Общи данни
Местоположение Област Благоевград, България
Част от Беласица
Надм. височина 1880 m

Тумба (1880 м) е връх в планината Беласица. Издига се на главното планинско било, западно от връх Лозен и източно от връх Сечена скала. Има куполовидна форма със стръмни южни и северни склонове. Изграден е от метаморфни скали. Почвите са планинско-ливадни. Обрасъл е със субалпийска тревна растителност. При връх Тумба се пресичат държавните граници между България, Гърция и Република Македония. На върха е разположена гранична пирамида №1.

Изходни пуктове за изкачването му са селата Ключ, Скрът, Габрене и хижа Лопово (на българска територия) и село Смолари и планинарски дом Шарена чешма (на територията на Република Македония). Пътеката от разклона за село Скрът до Тумба е маркирана с червена боя.

През Първата световна война на върха е изграден паметник на загиналите български войници от 11 Македонската пехотна дивизия, който е разрушен от гръцки войски на 17 август 1926 година.[1] От 2001 година през месец август ежегодно се организира международен туристически поход за изкачването на върха под мотото "Балкани без граници".[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Връх Тумба (пътепис)

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. На днешния ден в България. mediapool.bg
  2. Енциклопедия Пирински край. Том 2, Благоевград, 1999, стр.351.