Филипос Китринярис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филипос Китринярис
Φίλιππος Κιτρινιάρης
гръцки революционер
Роден
Починал
1965 г. (87 г.)

Филипос Китринярис, известен като капитан Ливас (на гръцки: Φίλιππος Κιτρινιάρης, καπετάν Λίβας), е гръцки офицер и революционер, деец на Гръцката въоръжена пропаганда в Македония от началото на XX век.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Филипос Китринярис е роден през 1878 година в Карамили, Гърция. Служи в гръцката армия с чин сержант до 1904 година, след което се свързва с Димитрис Калапотакис и се присъединява към Елиномакедонския комитет. Присъединява се към четата на Стефанос Дукас (капитан Мальос), която действа в областта на Кастанохорията и Корча и се сражава с четата на Митре Влаха. Филипос Китринярис участва в клането в Загоричани през март 1905 година. На 10 април същата година четата на Филипос Китринярис, водена от попа на село Скумско, напада село Езерец и убива 8 души[1], а на 13 юни напада село Осничани. През цялото време е придружаван от приятеля си Петрос Малеврис.

След Младотурската революция от юли 1908 година, когато гръцките чети се разпадат, Филипос Китринярис се завръща в армията и участва в Балканските войни, Първата световна война и Гръцко-турската война (1919-1922). Пенсионира се с чин полковник и умира през 1965 година[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония