Фугу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рибата Фугу от семейство Tetraodontidae

Фугу (на японски: 河豚) е японското название за вида Риба балон, или Риба таралеж (на английски: Pufferfish), и на приготвяното от нея ястие. Рибата е от семейство Tetraodontidae (обикновено от родовете Takifugu, Lagocephalus или Sphoeroides или риба от рода Diodon).

Рибите балон при опасност напълват стомаха си с вода и приемат кръгла форма, за да уплашат преследвача си. Имат скрити шипове, които щръкват при издуване на тялото, става бодлива и трудна за преглъщане от нападателя. Кожата и вътрешните им органи съдържат отрова, която е неприятна и смъртоносна за враговете ѝ.

Възрастните риби достигат до 90 см дължина и живеят около 5 години. Плуват на 2 – 50 м дълбочина.

Фугу като храна[редактиране | редактиране на кода]

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня, тъй като тези риби са смъртно отровни, ако не се приготвят правилно. Именно от съдържанието на отровата тетродотоксин идва името на този вид риби. Отровата е достатъчна, за да убие човек само за няколко секунди, и това е причината рибата да е толкова известна в целия свят. От нея се приготвя най-изисканото суши-сашими.

В Япония, тази риба се приготвя по различни начини и се сервира като един от най-скъпите деликатеси. Не всеки готвач в японски ресторант може да направи Фугу. Едната причина е, че се приготвя много трудно, а втората е, че трябва да има сертификат за това. Сертификатът не може да бъде придобит от когото и да е. Готвачът трябва да има солиден стаж, само за да бъде допуснат до изпит. Тъй като тази риба има няколко разновидности, съответно и местата, от които трябва да се отстрани отровата, са различни. Въпреки всички предпазни мерки обаче много хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Фугу се консумира в Япония от древността, а през времената на шогуните е била забранена. Въпреки това, в отдалечените от Едо (дн. Токио) райони, рибата се е приготвяла и тогава, а рецептите се ползват и до днес. Всеки може да посети ресторант, в който има майстор на фугу… но това не се отнася за императора на Япония. На него официално му е забранена консумацията – заради собствената му безопасност. А противоотрова все още не е измислена. Така или иначе в Япония се твърди, че тази риба е най-вкусната на света.

Рисунка на риба балон от 1796 г.

Токсичност[редактиране | редактиране на кода]

Рибите от семейство „Tetraodontidae“ съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, особено в черния дроб и половите жлези, а също и в кожата. Поради това само специално лицензирани готвачи могат да приготвят и продават фугу и консумацията на дроба и яйчниците е забранена. Но тъй като малки количества от отровата причиняват специално желано усещане на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае около 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези части се смятат за най-вкусни от някои гастрономи. Ако не премине до 15 секунди можете да се смятате за пътник. Всяка година известен брой хора умират, защото подценяват количеството отрова в консумираните части от рибата. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание и накрая умира от задушаване. Все още не е открита противоотрова и стандартният медицински подход е да се направят опити за поддържане на дихателната и кръвоносната система, докато ефектът от отровата премине.

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Рибите „Фугу“ живеят в тропичните и субтропичните зони на Атлантическия, Тихия и Индийския океан.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]