Хана Нидал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хана Нидал
будистки учител, лама
Хана Нидал 
Родена: 17 април 1946 г.
Починала: 1 април 2007 г. (60 г.)
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя · Бодонг
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Хана Нидал (датск. Hannah Nydahl <ˈnyˌdaːˀl>, 17 април 1946, Копенхаген - 1 април 2007, Копенгаген) е преводач и учител от линията Карма Кагю на тибетския будизъм и съпруга на лама Оле Нидал.

По време на своя меден месец в Хималаите Хана и нейният съпруг Оле Нидал срещнат най-висшите Кагю лами на своето време: Лопон Чечу Ринпоче, Калу Ринпоче и най-важно - Шестнадесетия Гялва Кармапа, духовен глава на линията. Те стават неговите първи западни ученици, изучават будизма и практикуват медитация. След известно време Кармапа моли Лама Оле и Хана да организират от негово име медитационни центрове на Запад.

Хана Нидал превежда множество книги, статии и медитацонни текстове, а превежда също и на много от висшите лами от линията Карма Кагю при контактите им със западния свят. Тя поделя своето време между пътуванията със своя съпруг по основаните от тях многобройни будистки центрове на Диамантения път и своята работа с учителите и медитационните центрове на Изток. Работата ѝ включва превод на поученията на ламите в Международния институт на Кармапа (KIBI) в Ню Делхи в Индия, а също и участие в многобройни проекти, свързани с преводи на будистки текстове.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]