Хю Клапертън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хю Клапертън

Хю Клапертън (на английски Hugh Clapperton) (18 май 1788 - 13 април 1827) шотландски пътешественик.

Роден в селището Анан, Шотландия. През 1820 съдбата го запознава с друг шотландски пътешественик Уолтър Аудни (1790-1824), който е назначен за британски консул в държавата Борну, в Североизточна Нигерия. През 1822-1823 Клапертън, Аудни и майор Диксън Денхъм (1785-1828) пресичат Централна Сахара и през януари 1823 пристигат в Кукава, столицата на Борну.

Маршрутите на двете експедиции на Хю Клапертън (1823-1825 и 1825-1827)

В началото на февруари 1823 те се отправят в ново пътешествие и първи от европейците достигат до езерото Чад. Целта им обаче е голямата река Нигер и те продължават покрай западния бряг на езерото, където Аудни заболява и умира. Клапертън и Денхъм продължават на запад нагоре по долината на река Комадугу-Йобе, вливаща се в Чад. След град Кано, преминавайки нисък вододел те попадат на друга река - Сокото, течаща на северозапад, към Нигер. Клапертън не успява да я проследи до устието ѝ, но и това, което вижда, е достатъчно за правилно заключение: Нигер не е свързан с езерото Чад. Денхем изследва южния бряг на Чад и открива долното течение на вливащата се от юг река в езерото - Шари и устието на най-големия ѝ приток - Логоне. След като прави тези открития Денхъм се завръща на западния бряг на езерото и при град Кукава се съединява с Клапертън. След това двамата пресичат вече от юг на север Сахара и през Триполи през 1825 се завръщат в Англия.

През същата тази 1825 Клапертън начело на нова експедиция слиза на брега на Гвинейския залив в района на Лагос с цел продължаване на изследването на Нигер надолу от праговете му. Достига до град Буса, разположен на брега на реката, но по пътя повечето от спътниците му загиват от болести и той решава да не се връща в Лагос, а да продължи на север към познатата му вече река Сокото. Там, недалеч от реката, на 13 април 1827 Клапертън умира. Умират и всички останали европейци с изключение на най-младия Ричард Лендър, който е слуга на Клапертън и успява да се върне в Лагос и от там в Англия. По-късно той заедно с брат си продължава изследването на басейна на Нигер.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Journal of a second expedition into the interior of Africa, by the late Commander Clapperton, London, 1829.

Източници[редактиране | редактиране на кода]