Цветът на надеждата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цветът на надеждата
Сингъл на Габриела Йорданова и Иван Стоянов
Издаден18 октомври 2015 г.
Записан2015 г.
Стилпоп балада
Времетраене3:00
АвторСлави Трифонов, Георги Милчев-Годжи, Евгени Димитров, Ивайло Вълчев, Габриела Йорданова
ПродуцентСедем-осми

Цветът на надеждата“ е песен на Габриела Йорданова и Иван Стоянов, която представя България на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“ в София.

Песента е представена за пръв път на 18 октомври в неделното „Денят започва с Георги Любенов“ по Българската национална телевизия, където участва и целият екип на детската „Евровизия 2015“, ангажиран с реализацията на шоуто на 21 ноември.[1]

Песента е послание за надеждата, мечтите и усмивките, като чрез нея може да бъде припозната „уникалната способност на децата да намират цветовете на живота“.[2]

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 година е обявено, че българският изпълнител на детската „Евровизия 2015“ ще бъде избран чрез отворена селекция. По-късно същата година последния етап на селекцията печели Габриела Йорданова, за която предстои да бъде написана написана конкурсна песен; през октомври 2015 година е представена „Цветът на надеждата“.

Композиция и работен процес[редактиране | редактиране на кода]

Песента е написана във фа диез/сол бемол минор и има приблизителна продължителност от три минути. Тя има два куплета, по един от които за всеки от изпълнителите, и припев, следващ куплетите. Вторият глас в песента се налага от спецификата на текста и музиката, както и от намерението българското участие да се открои от предимно соловите изпълнения тази година, съобщават от организаторите на тазгодишния конкурс.

Автори на музиката на песента са Слави Трифонов, Евгени Димитров-Маестрото и Георги Милчев-Годжи, а текста написват съвместно Габриела и Ивайло Вълчев.[1][2] Нейните записи са финализирани през втората седмица на октомври.[3]

Премиерна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Песента е представена официално посредством премиерния ѝ видеоклип на 18 октомври в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ1.

Видеоклип[редактиране | редактиране на кода]

Премиерен видеоклип[редактиране | редактиране на кода]

В премиерния видеоклип на песента Габриела се разхожда из централния площад „Свобода“ на Русе, родния си град, като това е примесено с моменти от звукозаписното студио. Тя може да се види като обикновена девойка, но и изгряваща звездица, което вероятно има за цел да напомни, че всички изпълнители на детската „Евровизия“' преди всичко са деца. Иван се появява малко по-късно в клипа и е показано как се разхожда по плажната ивица в родния Бургас.

Официален видеоклип[редактиране | редактиране на кода]

В официалния видеоклип на песента Габриела рисува, седнала на пейка, и играе на дама, а щом се появява Иван, двамата започват да се забавляват заедно. Голяма част от клипа е заснета в Морската градина в Бургас, като същият съдържа кадри с морето, мостът и един от символите на Бургас – Морското казино, от което се открива панорама към Бургаския залив. Забелязва се преход от черно-бели сцени към изпълнени с различни цветове такива съгласно лирическия ход на текста.

Коментари и критически отзиви[редактиране | редактиране на кода]

За песента от родния Eurovision-bg се изказват предимно положително:[4]

Текстът на песента е изключителен! Много дълбок и красив. За жалост, обаче, за хора неговорещи български този текст няма да представлява голям интерес – те няма да го разберат. Като цяло песента е много добра и нежна. Грабва те след няколко слушания. Успех!
Песента е много хубава. Текстът е великолепен! Габи и Иван, мисля, че ще седят добре един до друг на сцената и може да видим нещо много интересно. Единсвеният ми проблем е, че го няма „уау“ моментът в края. Някак не може да те грабне докрай и остава едно впечатление за добра песен, но нищо повече. Мисля, че имаме добър шанс да се представим достойно!
Песента е нежна и много приятна. Посланието определено е актуално за България. Габи и Иван имат прекрасни гласове и заедно звучат чудесно. Надявам се представянето им на сцената да бъде нежно, но запомнящо се, за да впечатли зрителите. Мисля, че ще видим двете деца в топ 10 в крайното класиране, а нашите надежди са и за нещо повече.

Евровизия[редактиране | редактиране на кода]

На сцената в столичната „Арена Армеец“ Габриела е придружена именно от Иван Стоянов – вторият финалист от националната селекция;[1][2][3] фактът, че Габриела ще пее в дует с Иван е посрещнат с изненада, тъй като първоначално е обявено, че тя ще представи страната на конкурса самостоятелно.[5]

Репетиции[редактиране | редактиране на кода]

Първата репетиция на Габриела и Иван претърпява леки технически усложнения. В началото на песента тя излиза сама на малката сцена, докато на голямата такава гимнастички правят фигури с топки и ленти. На екраните е проектирана дъга, която е в унисон с текста на песента. Сред графиките са звезден дъжд и конфети. Иван се появява на голямата сцена по-късно, за своята част от песента. Там двамата се срещат и правят сърце с ръце на финала.[6]

Втората репетиция на българските изпълнители преминава без никакви технически премеждия. Габриела изглежда по-уверена на сцената, а изпълнението с Иван – безупречно. Хореографията не е променена, като сърцето, което двамата правят на финала е запазено. Има промяна в графиките: в началото на песента са тъмни, на припева се появяват дъга и цветен дъжд. Сценичните костюми все още не са ясни, тъй като се пазят за жури финала.[7]

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Песента като училищен звънец[редактиране | редактиране на кода]

Запланувано е песента да зазвучава вместо традиционния звънец във всички училища на страната. Началото на инициативата е поставено от столичното 134-то СОУ „Димчо Дебелянов“. „Цветът на надеждата“ e специален поздрав към българските ученици до края на месец ноември, като кампанията е посветена именно на домакинството на България на детския песенен конкурс и партньори в нея са Българската национална телевизия и Министерството на образованието и науката.[8]

Сходства[редактиране | редактиране на кода]

В песента проличава същият замисъл, който присъства и в „Планетата на децата“, а именно нагласата за по-добър свят. Освен това заглавията на песните имат еднаква конструкция от езикова гледна точка (Планетата на децата и Цветът на надеждата).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в На Детската Евровизия България отива с „Цветът на надеждата“. Официална уебстраница на Българската национална телевизия. 16 октомври 2015. Посетен на 17 октомври 2015.
  2. а б в Новини Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine.. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. 16 октомври 2015. Посетен на 17 октомври 2015.
  3. а б Пейчева, Адриана. Гласовете на ”Евровизия” Габи и Иван с дует. Life.dir.bg. 16 октомври 2015. Посетен на 17 октомври 2015.
  4. Димов, Иван. Запознай се с Габи и Иван от България и тяхната песен „Цветът на надеждата“ Архив на оригинала от 2015-11-17 в Wayback Machine.. Български независим портал за (детския) песенен конкурс „Евровизия“. 13 ноември 2015. Посетен на 14 ноември 2015.
  5. ((en)) JUNIOR EUROVISION 2015: GABRIELA YORDANOVA WILL SING FOR BULGARIA. Wiwibloggs.com. Посетен на 5 ноември 2015.
  6. Габи и Иван с първа репетиция на „Цветът на надеждата“ Архив на оригинала от 2015-11-17 в Wayback Machine.. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. Посетен на 17 ноември 2015.
  7. Габи и Иван за втори път на голямата сцена Архив на оригинала от 2015-11-19 в Wayback Machine.. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. Посетен на 19 ноември 2015.
  8. „Цветът на надеждата“ замества школския звънец Архив на оригинала от 2015-11-17 в Wayback Machine.. News7.bg. 4 ноември 2015. Посетен на 14 ноември 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]