Детски песенен конкурс Евровизия 2015

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Детски песенен конкурс Евровизия 2015
Discover
Откривай
Junior Eurovision Song Contest 2015 (armenian).jpg

Финал 21 ноември 2015 г.

Водещи Поли Генова
Местно излъчване BNT.png БНТ
Място Флаг на България България
Арена Армеец“, София
Победител Флаг на Малта Малта
Дестини Чукуниере – „Not My Soul
Система за гласуване 50/50 жури и зрители + детско жури (по едно дете от всяка страна)

Брой участници 17
Дебют Флаг на Австралия Австралия
Флаг на Република Ирландия Ирландия
Завръщане Флаг на Албания Албания
Флаг на Северна Македония Северна Македония
Оттегляне Флаг на Кипър Кипър
Флаг на Хърватия Хърватия
Флаг на Швеция Швеция

Карта на участниците
 • JESC 2015 Map.svg
    Страни участнички в конкурса   Страни, участвали преди, но не и през 2015 година
Детски песенен конкурс Евровизия
 2014Wiki Eurovision Heart (Infobox).svg2016 
Детски песенен конкурс Евровизия 2015 в Общомедия

Детски песенен конкурс Евровизия 2015 (на английски: Junior Eurovision Song Contest 2015) е 13-тото поредно издание на ежегодния конкурс за малки изпълнители, който се проведе на 21 ноември 2015 в зала „Арена Армеец[1] в София, България, след като миналогодишната страна-победител отказва да бъде домакин.[2][3]

На конкурса през 2015 година дебютират Ирландия и Австралия, която дебютира и на възрастния конкурс през същата година. В борбата след прекъсване се включват Албания и Македония, докато Хърватия се отказва поради лошия си резултат в предходното издание, Кипър – поради финансови проблеми, а Швеция – поради структурни реформи в националната телевизия SVT.

Конкурсът е първото проведено в страната евровизионно събитие, организирано от Българската национална телевизия.

Предистория и домакин[редактиране | редактиране на кода]

След победата на Италия на детската „Евровизия“ през 2014 година Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) дава право на RAI да организира конкурса през 2015 година в Италия. По-късно се появяват и новини за затруднения от италианска страна, свързани с организирането на конкурса,[4] свързани най-вече с невъзможността на детския канал RAI Glup да организира събитие от подобен мащаб и нежеланието конкурсът да бъде излъчван по тясно специализиран за деца канал.[4] На 15 януари 2015 година телеканалът отказва да приеме конкурса по финансови причини. В същия ден ЕСРТ получава заявки за провеждане на конкурса от България, страната, заела второ място в конкурса с песента на Крисия Тодорова, Хасан и Ибрахим, и Малта, останала четвърта в конкурса и миналогодишен домакин.

Място на провеждане[редактиране | редактиране на кода]

София е столицата и най-големият град на България, третият на Балканския полуостров (след Атина и Букурещ) и петнадесетият в Европейския съюз. Това е и една от най-древните столици в Европа, съществуваща от тракийско време. Градът е и основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната. В София се намират много университети, театри, кина, галерии, археологически, исторически, природонаучни и други музеи. На много места в центъра на града са запазени видими археологически паметници от римско време.[5]

Залата[редактиране | редактиране на кода]

Арена Армеец отвън

На 17 февруари в София пристига изпълнителният супервайзър на детската „Евровизия“ Владислав Яковлев и разглежда залите, които могат да приемат конкурса – зала 1 на НДК и зала „Арена Армеец“.[6] По-късно е обявено, че за място на провеждане на конкурса е избрана последната.

Интериор на зала „Арена Армеец“

Многофункционалната зала „Арена Армеец“ е зввършена през 2011 година и струва около 46 млн. евро.[7] Залата има капацитет от 12 470 седящи места, 3500 от които са на подвижни трибуни, които могат да се слагат или махат в зависимост от нуждите, а при концерти капацитетът залата може да достигне до 15 000 или дори 17 906 места.[8] „Арена Армеец“ има два пресцентъра, в които могат да работят 120 журналисти. Освен това разполага с тренировъчна зала, фитнес център и ресторант.[9]

„Арена Армеец“ е най-голямата зала, в която някога се е провеждал детският конкурс, след като под внимание не са взети русенската „Булстрад Арена“ и Двореца на културата и спорта във Варна, сходни по капацитет с предходни зали домакинствали детския конкурс.

Визуален дизайн на конкурса[редактиране | редактиране на кода]

Слоган и лого[редактиране | редактиране на кода]

Генералният директор на Българската национална телевизия Вяра Анкова обявява на пресконференция на 31 март 2015 година, че телевизията желае да събере различни идеи, но това няма да е възможно поради краткото време на разположение. Допълнено е, че над изработването на логото ще участва ръководна група на Европейския съюз за радио и телевизия и компании и професионалисти в сферата на рекламата и дизайна.[10] Допълнено е още, че телевизията ще търси уникален облик на конкурса, съчетан с образа на България като атрактивна туристическа дестинация. БНТ получава и специално разрешение под логото на конкурса да стои името на страната домакин, вместо града, в който се провежда, каквато е традицията на конкурса.

На пресконференция на 22 май във Виена е представен слоганът на конкурса – „#Discover“. Причината за избора се корени в енергията на посланието за откриването на нови мелодии, опознаване на нови хора, създаване на връзки между тях, към което детската „Евровизия“ се стреми.[11] На 23 юни в града-домакин София е представено и логото на конкурса[12] след среща на ръководната група от ЕСРТ. Логото е вдъхновено от красотата на българската природа и от мечтите на младите хора за бъдещето. То е в съзвучие с посланието на детската „Евровизия“ от София – „откривай“.[12] 

Логото е умело съчетание на традициите и технологичните новости. Светът се разширява с нови възможности. Опитът на всеки човек води както към вътрешно себепознание, така и към бъдещето, което трябва да бъде открито. Надявам се, че ще успеем да провокираме у младите този стремеж. Именно младото поколение е бъдещето.

— Вяра Анкова, генерален директор на БНТ

Химн[редактиране | редактиране на кода]

Официалният химн на детската „Евровизия 2015“ е песента „Discover“, изпълнена от Крисия Тодорова в хор с участниците в това издание на конкурса.[13] Автори на музиката на „Discover“ са Евгени Димитров-Маестрото, Васил Иванов-Декстър и режисьора на шоуто на детската „Евровизия“ Гордън Бонело. Текстът е дело на Мат Мушу – автор и на миналогодишния химн „Together“.[13] Премиерата на песента става на 26 септември на концерта „Discover“ в София, организиран от БНТ, месец по-късно е представен и клипът.

Реклама и свързани с конкурса събития[редактиране | редактиране на кода]

Реклама на конкурса в София

На 10 юли БНТ прави среща с рекламодатели и големи компании от България, за да представи възможностите за сътрудничество при организирането на конкурса.[14] Официален превозвач става българската авиокомпания България Ер.

В подпомагане на предстоящия конкурс Летище София организира изложба в Терминал 2 с подкрепата на талантливи деца от сдружение „Духовно огледало“, която действа от края на юли до ноември месец, когато е и конкурсът.[15] БНТ започва и инициативата „Открий България“ – концерти и забавни програми в няколко български града, в които вземат участие и звезди от българския шоубизнес.

Визитки на страните[редактиране | редактиране на кода]

Т.нар. визитни картички на страните включват известни български културни, архитектурни, исторически и природни паметници. В сценария на всяка визитка са включени кадри от всеки обект, а в края всеки изпълнител си прави селфи, акцентирайки по този начин на съответната забележителност. БНТ избира тринадесет български града, всеки от които притежава уникална даденост, донесла на България световна слава. Художници и талантливи деца от всеки град биват поканени да нарисуват някои от най-красивите места на своя край, след което бива избрана по една рисунка, която да бъде изложена на специална изложба, насрочена за провеждане в рамките на седмицата на „Евровизия“ през ноември. Известният български художник Иван Яхнаджиев движи проекта; разработени са 13 фрески, украсени с логото на детската „Евровизия 2015“. Той нарисува самостоятелно и необикновена картина на знаменития храм „Александър Невски“. Броят на градовете също не е случаен – България е тринадесетият домакин на детската „Евровизия“. Кадрите се заснемат до края на август 2015 година.

Избраните градове са Белоградчик, Благоевград, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Творческа реализация[редактиране | редактиране на кода]

БНТ обявява, че ще се възползва от външна помощ при реализацията на продукцията. Консенсус е постигнат и за творческия директор, който ще бъде от чужбина, но ще бъде обявен след уточняване на последните детайли по въпроса. Различните части от програмата са реализирани от различни продуцентски екипи.[10] На 30 април 2015 година е обявено, че творческият директор е Джон Макгънли, работил и по конкурса в Малта през 2014 година. Групата, която взима всички решения, свързани с конкурса, е съставена от представители на 6 от участващите страни – руската телевизия RTR, нидерландската AVROTROS, беларуската BTRC, шведската SVT, украинската NTU и домакините от миналата година – малтийската телевизия PBS.[16]

На 22 май във Виена, където е представен и слоганът, организаторите излъчват и кратък видеоклип, който представя домакините на конкурса (видео [1]). Трейлърът набляга на красотите на България и представя града-домакин София и мястото на провеждане – „Арена Армеец“.

Сцена[редактиране | редактиране на кода]

Сцената на конкурса

Макет на сцената е представен за първи път на 9 октомври[17]. Тя включва в себе си логотипа на конкурса – глухарче, зад нея има 3 полукръгли LED екрани, а отделно има в залата има и два големи екрана, на които показват ставащото на сцената. Т.нар. „зелена стая“ (на английски: greenroom), където седят участниците след изпълненията си, се намира от двете страни на сцената.

Водещ[редактиране | редактиране на кода]

Поли Генова бе водеща на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“

На 14 октомври стават известни имената на вероятните водещи на конкурса. На 21 октомври е обявено, че конкурсът ще бъде воден именно от българската поп певица и представител на „Евровизия 2011“ и „Евровизия 2016Поли Генова.[18][19] Церемонията по откриване е водена от Йоана Драгнева.

Откриване и интервал-акт[редактиране | редактиране на кода]

Много преди да стане ясна окончателната визия на шоуто, БНТ обявява, че Винченцо Кантиело, миналогодишния победител в конкурса, е получил покана за участие в шоуто, която той приема[20], но става известно и че в конкурсната вечер участие ще вземат и Крисия, Хасан и Ибрахим.[20]

Тържествената церемония по откриване и жребия на поредните номера е трябвало да се състои на 15 ноември 2015 в Националния дворец на културата. Заради терористичните атаки в Париж откриването е преместено на 17 ноември, но тегленето на жребия остава.

Водещ на церемонията е певицата Йоана Драгнева, представила България на Евровизия 2008. В нея вземат участие и Максим Моравски (16-годишен шампион на България по бийтбокс), ученици на Националната школа по танцови изкуства, а „Бон-бон“ заедно с Поли Генова и Крисия изпълняват химна на конкурса – „Discover“.

Конкурсната вечер на 21 ноември открива Крисия с изпълнение на „Discover“. Интервал-актът включва изпълнение на „Планетата на децата“, както и на миналогодишната песен победител – „Tu primo grande amore“ на Винченцо Кантиело.

Финансиране[редактиране | редактиране на кода]

Детската „Евровизия“ е подкрепена с финансиране от държавата и община София, като в разгара на приготовленията се очаква и помощ от други институции.[16] Разчита се и на интерес от страна на рекламодателите и бизнеса, тъй като проектът предлага широк кръг възможности за тях. Телевизията не се ангажира с конкретни цифри, но се смята, че бюджетът на конкурса ще е от порядъка на 2 – 4 милиона лева, имайки предвид реализирането на другите конкурси.[10][6] На 17 юни 2015 година правителството отпуска бюджет от 3 милиона български лева за организирането на конкурса от страна на БНТ.[21]

Българският представител[редактиране | редактиране на кода]

Преди първата официална информация от националната телевизия е обявено, че ще се доуточни с продуцентска къща „Седем-осми“ какъв ще бъде форматът, чрез който ще се избере българският представител, като разгледаните варианти са два – отворен конкурс или вътрешна селекция по подобие на участието на Крисия през 2014 година.

На 3 юли е обявено, че „Седем-осми“ ще си сътрудничи с Българската национална телевизия и bTV, за да бъде избран представителят на България на конкурса.[6] Подборът на кандидатите се осъществява между 3 и 23 юли.

Окончателно националната селекция на България стартира на 17 август в ефира на „Шоуто на Слави“, като телевизията излъчва първо предварителните кастинги, след което 24 избрани деца се състезават в четири полуфинала, където защитават таланта си пред тричленна комисия (в състав Слави Трифонов, Евгени Димитров и Орлин Павлов, музикант и участник на Евровизия 2005 от България). На 29 август са обявени и водещите на полуфиналите и финалите на националната селекция – журналистката и водеща на предаването „Култ“ Петя Дикова и певецът Борис Солтарийски. Полуфиналите се провеждат и излъчват в периода от 31 август до 3 септември, а във всеки от тях има по шестима изпълнители, като за големия финал на 8 септември се класират трима. Там участниците трябва да изпълнят с акомпанимент на Ку-Ку бенд поп песен в рамките на 3 минути. 12-те участници за финала на националната селекция се определят от журито и зрителите, като първите определят осем, а зрителите – другите четирима.

След успеха в Малта на Крисия, Хасан и Ибрахим миналата година, участието на България в Детска Евровизия 2015 е особено важно за страната ни. Дори бих нарекъл това общобългарска кауза, около която всички ние трябва да се обединим. В крайна сметка не е важно кой организира конкурса, а да се избере кандидат, с когото всички българи да се гордеем.

— Евгени Димитров-Маестрото, композитор на българската песен на Детската Евровизия 2014

На 8 септември 2015 година, когато се провежда финалът на националната селекция, певицата Габриела Йорданова изпълнява българската песен „Осъдени души“ и получава 11 от възможни 12 точки както от зрителския, така и от вота на журито. Така вече става известен официалният български представител на изданието на конкурса в София.[22][23]

Участници[редактиране | редактиране на кода]

Краен срок за заявяване участие в конкурса от обществените телевизии в Европа бе 28 август 2015.

Обявления[редактиране | редактиране на кода]

Дебют[редактиране | редактиране на кода]

 • Флаг на Република Ирландия Ирландия обявява, че възнамерява да дебютира на песенния конкурс през 2015 година. Селекцията на националния отбор е бъде възложена на телевизия TG4, която е известна с излъчването на програми основно на ирландски език, говорен от около 30% от населението на острова.
 • Флаг на Австралия Австралия – на 7 октомври EBU публикува списъка с участващи страни, където е спомената и Австралия.

Несъстоял се дебют[редактиране | редактиране на кода]

 • Флаг на Германия Германия – ZDF е наблюдател на 12-тото издание на конкурса. Изпълнителният директор на Детската Евровизия Владислав Яковлев споделя, че се надява Германия да дебютира през 2015 година.[24] На 8 януари NDR, друг немски оператор, разкрива пред ESC+Plus, че страната няма да дебютира в тяхно лице; участието на Германия остава в ръцете на ZDF. В същото време NDR обявява, че окончателно решение още няма и дебютът на страната на Детската Евровизия ще подлежи на допълнително обсъждане.[25]
 • Флаг на Унгария Унгария – на сайта ESC+Plus се съобщава, че унгарския оператор MTVA планира да дебютира на конкурса през 2015 година. През август 2014 година представители на телевизията посещават Беларус, за да съберат опит в организирането на национална селекция за конкурса. По-късно с такава цел те посещават и Нидерландия.[26]
 • Флаг на Финландия Финландия – YLE Fem, шведскоезичният телевизионен оператор обявиха за „Junior Eurosong 4 Ever“, че няма да вземе участие в България.

Завръщане[редактиране | редактиране на кода]

 • Флаг на Албания Албания – На 13 март албанската национална телевизия потвърждава, че Албания ще се върне на конкурса през 2015 година.
 • Флаг на Северна Македония Северна Македония – на 24 юли 2015 година МРТ (Македонско радио и телевизия) обявява, че страната ще се завърне на конкурса в София след бойкота през 2014 година.

Несъстояло се завръщане[редактиране | редактиране на кода]

 • Флаг на Испания Испания – Въпреки че TVE изключват връщане в близките няколко години по етични причини, през 2014 година провеждат преговори с частни телеканали, които могат да организират връщането на Испания на конкурса, но на 28 септември е обявено, че решението за бравата на частните канали не е прието навреме. Затова пък връщането на страната на конкурса, във връзка и с големия интерес на испанците и частните канали Astremedia и Mediaser Espana, е възможно през 2015 година.[27] На 5 юни 2015 година ESC+ обявява, че Испания е готова да се завърне на Детската Евровизия през тази година.[28]
 • Флаг на Норвегия Норвегия – На 23 ноември 2014 норвежката национална телевизия NRK изявява желание да участва на конкурса през 2015 година.
 • Флаг на Гърция Гърция – на 11 юни гръцката телевизия обявява, че има желание да се завърне в Детската Евровизия.[29][30]

Отказ[редактиране | редактиране на кода]

 • Флаг на Хърватия Хърватия – страната се оттегля от конкурса заради нисък резултат в последното издание (хърватската представителка Josie остава на последно място през 2014 година).
 • Флаг на Кипър Кипър – кипърската национална телевизия обявява, че страната ще се оттегли от конкурса през 2015 година.

Северна Македония[редактиране | редактиране на кода]

Ивана Петковска и Магдалена Алексовска
Националност Flag of North Macedonia.svg македонки
Създадена 2015
Основни инструменти вокали
Членове • Ивана Петковска
• Магдалена Алексовска
Ивана Петковска и Магдалена Алексовска в Общомедия

Ивана Петковска и Магдалена Алексовска са дуетната двойка, избрана да представи Република Македония на конкурса. Членовете на дуета участват в националната селекция поотделно, като накрая е взето решението те да представят страната съвместно.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Ивана е родена на 14 април 2002 година в македонската столица Скопие. Учи в основно училище „Димитър Македонски“. Прави първите си стъпки в музиката, когато е на пет – на местен детски фестивал. След три години се присъединява към КУД „Никола Йонков Вапцаров“, македонски национален фолклорен ансамбъл, като член на който участва в изяви в страната и чужбина. Танцува, но и изпълнява македонски фолклорни песни на голям брой концерти из Република Македония. Ивана е и член на училищната хорова формация.

„По време на прослушването имах болно гърло и бях много притеснена. Това беше голямо събитие в живота ми, което отваря врати пред моя талант. Моето единствено желание е да изпълнявам добре и показвам таланта си пред по-широката европейска публика. Реших да участвам в конкурса, защото моята мечта е да бъда добра певица. Моето вдъхновение идва от майка ми, сестра ми и всичко около мен. Вдъхновена съм и от известния македонски певец Тоше Проески. На почитателите си изпращам големи целувки и топли приветствия от Македония! Магдалена и аз ще дадем най-доброто от себе си на „детската Евровизия 2015“ и ще се опитаме да влезем в топ 5. Детският песенен конкурс „Евровизия“ означава много нови приятелства и е най-добрият конкурс в света“, споделя Ивана.

Магдалена е родена на 24 януари 2002 година в Скопие. Посещава Държавния балетен център в столицата и е член на хор. От 2009 до 2014 година е член на детския хор „Златно славейче“. Тя също така свири на флейта и записва първата си песен през 2010 година. Участва на някои международни фестивали, в това число такива, проведени в Белград и Истанбул, както и на национални и международни състезания. Най-забележителното изпълнение на Магдалена е на „Славянски базар“ през 2013 година във Витебск, Беларус.

„Всъщност, нямах намерението да отида на прослушване. Не знех, че такова съществува, преди моят татко да види в Интернет. Родителите ме попитаха дали желая да пробвам късмета си и се съгласих, защо пък не. Когато отидох, изпълних песен на най-великия македонски изпълнител, Тоше Проески. Някои хора от телевизионния екип се разплакаха. Бях доволна от представянето си и по-късно се убедих, че ще представям страната си и че ще бъдем в топ 5 на конкурса. Щом прослушването свърши, имах чувството, че няма да бъда единственият македонски изпълнител на „Евровизия“. Чух всички деца и предположих, че Ивана също ще отиде в София, ако решат да изпратят дует. Сега сме тук двете в подготовка за Големия ден. Моята мечта се сбъдна“, пък споделя Магдалена. „Намирам вдъхновение навсякъде около мен, в природата, любовта, тъгата, щастието, надеждата, усмивките на хората, звездите, но преди всичко – в малката си сестра. Музиката е всичко за мен, музиката е живот. Вярвам, че музиката прави светът по-добро място. Ето защо всички слушат музика. Оценявам вашата подкрепа и обичам всички ви“

Песен[редактиране | редактиране на кода]

Плетенка
Сингъл на Ивана Петковска и Магдалена Алексовска
Издаден 2015
Автор Ивана Петковска и Магдалена Алексовска

„Плетенка“ е песента, с която Петковска и Алексовска се представят на конкурса. Автор на музиката е Алексовска, а над текста на песента работи Петковска.

Петковска споделя, че за направата на песента са имали на разположение 10 дена. „Беше много забавно да си направим собствена песен, но също така и малко трудно“. Имайки предвид, че и двете момичета обичат щастливия свят, обзет от любов и лишен от войни, в съзнанието на Ивана изникват две момичета с плетена коса, което по нейно тълкуване означава, че те могат заедно да създадат именно един по-добър и по-силен свят, в който всички да имат щастлив живот.

Класиране[редактиране | редактиране на кода]

# Страна Език Изпълнител/и Песен Превод Точки Място
01 Флаг на Сърбия Сърбия сръбски Лена Стаменкович Ленина песма „Песента на Лена“ 79 7
02 Флаг на Грузия Грузия грузински Дъ Вайръс Gabede“ (გაბედე) „Осмели се“ 51 10
03 Флаг на Словения Словения английски, словенски Лина Кудозович Prva ljubezen „Първа любов“ 112 3
04 Флаг на Италия Италия английски, италиански Киара и Мартина Скарпари Viva „Живей“ 34 16
05 Флаг на Нидерландия Нидерландия английски, нидерландски Шалиса Million Lights „Милион светлини“ 35 15
06 Флаг на Австралия Австралия английски Бела Пейдж My Girls „Моите момичета“ 64 8
07 Флаг на Република Ирландия Ирландия ирландски, латински Ейми Банкс Réalta na Mara „Звездата на морето“ 36 12
08 Флаг на Русия Русия английски, руски Михаил Смирнов Мечта „Мечта“ 80 6
09 Флаг на Северна Македония Северна Македония английски, македонски Ивана Петковска и Магдалена Алексовска „Плетенка“ „Плитка“ 26 17
10 Флаг на Беларус Беларус английски, руски Руслан Асланов Magic „Магия“ 105 4
11 Флаг на Армения Армения английски, арменски Михаел Варосян Love „Любов“ 176 2
12 Флаг на Украйна Украйна английски, украински Анна Тринчер Почни з себе „Започни със себе си“ 38 11
13 Флаг на България България (домакин) български Габриела Йорданова и Иван Стоянов Цветът на надеждата 62 9
14 Флаг на Сан Марино Сан Марино английски, италиански Камила Исмаилова Mirror „Огледало“ 36 14
15 Флаг на Малта Малта английски Дестини Чукуниере Not My Soul „Не душата ми“ 185 1
16 Флаг на Албания Албания албански, английски, италиански, немски, сръбски, турски, френски Мишела Рапо Dambaje 93 5
17 Флаг на Черна гора Черна гора черногорски Яна Миркович Олуја „Буря“ 36 13

12 точки[редактиране | редактиране на кода]

Държави получили 12 точки:

Брой Получаваща страна Гласуваща страна
8 Флаг на Малта Малта Детско жури, Флаг на Австралия Австралия, Флаг на Албания Албания, Флаг на Армения Армения, Флаг на България България, Флаг на Сан Марино Сан Марино, Флаг на Сърбия Сърбия, Флаг на Словения Словения
4 Флаг на Армения Армения Флаг на Беларус Беларус, Флаг на Грузия Грузия, Флаг на Нидерландия Нидерландия, Флаг на Русия Русия
2 Флаг на Сърбия Сърбия Флаг на Северна Македония Северна Македония, Флаг на Черна гора Черна гора
1 Флаг на Албания Албания Флаг на Италия Италия
Флаг на България България Флаг на Република Ирландия Ирландия
Флаг на Италия Италия Флаг на Малта Малта
Флаг на Сан Марино Сан Марино Флаг на Украйна Украйна

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. ((bg)) Българската национална телевизия започва подготовката на Детската Евровизия. Официална уебстраница на Българската национална телевизия. 30 март 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 2. ((bg)) България ще бъде домакин на детската Евровизия. Dariknews.bg. 26 януари 2015. Посетен на 26 януари 2015.
 3. ((en)) JUNIOR EUROVISION 2015: ITALY WILL NOT HOST THE CONTEST, BULGARIA RECEIVES OFFICIAL INVITATION. Wiwibloggs.com. 15 януари 2015. Посетен на 20 януари 2015.
 4. а б ((bg)) Кой ще бъде домакин на Детската Евровизия 2015? (обобщение). Eurovision-bg.com. 10 януари 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 5. ((bg)) Николов, Красен. Откриха огромен амфитеатър в центъра на София. Mediapool.bg. 14 юли 2006. Посетен на 5 септември 2015.
 6. а б в ((bg)) НДК и „Арена Армеец“ – залите, в които може да е детската Евровизия. Официална уебстраница на в-к „24 часа“. 18 февруари 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 7. ((en)) THE VENUE: ARENA ARMEEC. Официална уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. Посетен на 5 септември 2015.
 8. ((bg)) Арена Армеец. Официална уебстраница на „Арена Армеец“. Посетен на 5 септември 2015.
 9. ((bg)) Официална уебстраница на „Арена Армеец“. Посетен на 5 септември 2015.
 10. а б в ((bg)) Детската Евровизия 2015: Началото. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. 31 март 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 11. ((bg)) #Discover е темата на Детската Евровизия 2015. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. 22 май 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 12. а б ((bg)) Ето го логото за Детска Евровизия 2015. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. 23 юни 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 13. а б ((bg)) Крисия записва химна на Детска Евровизия 2015. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. Посетен на 10 септември 2015.
 14. ((bg)) БНТ представи Детска Евровизия 2015 на рекламодателите в България. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. 10 юли 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 15. ((bg)) Детска Евровизия 2015 вдъхнови изложба на Летище София. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. 24 юли 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 16. а б ((bg)) Подготовката за Детската Евровизия 2015 тече с пълна сила. Официална българска уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. 1 май 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 17. www.esc-plus.com
 18. ((en)) Константопулос, Фотис. Who’s going to host Junior Eurovision 2015?. Oikotimes.com. 10 юли 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 19. ((en)) FROM HOLLYWOOD TO SOFIA: NINA DOBREV TO HOST JUNIOR EUROVISION 2015?. Wiwibloggs.com. 11 юли 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 20. а б ((bg)) Винченцо Кантиело е приел поканата на БНТ да участва в “Детската Евровизия – 2015″. Официална уебстраница на Българската национална телевизия. 31 март 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 21. ((bg)) Правителството одобри 3 милиона лева за “Детска Евровизия 2015″. Официална уебстраница на Българската национална телевизия. 17 юни 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 22. ((bg)) Габриела Йорданова – финал. Официална българска уебстраница на националната селекция за детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. Посетен на 9 септември 2015.
 23. ((bg)) Детска Евровизия 2015 – Национална селекция (ФИНАЛ) – 3 част. Официална българска уебстраница на националната селекция за детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. Посетен на 9 септември 2015.
 24. ((en)) ESCKAZ live in Malta: Vlad Yakovlev (EBU) interview в Logo of YouTube (2015-2017).svg Ютюб
 25. ((en)) Junior Eurovision: German NDR clarifies internal confusion, participation yet to be decided!. Esc-plus.com. Посетен на 5 септември 2015.
 26. ((en)) Фишър, Люл. Ireland to début at Junior Eurovision 2015!. Официална уебстраница на детския песенен конкурс „Евровизия 2015“. 23 март 2015. Посетен на 5 септември 2015.
 27. ((es)) A falta de confirmación oficial, España no participará en Eurovisión Junior 2014. Se abre la puerta a un posible retorno en 2015. Twitter.com (TV Enchufados). Посетен на 5 септември 2015.
 28. ((en)) Spain could be back to Junior Eurovision!. Esc-plus.com. Посетен на 5 септември 2015.
 29. ((en)) Junior Eurovision: Greece will be back!. Esc-plus.com. Посетен на 5 септември 2015.
 30. ((en)) Гренджър, Антъни. Greece: ERT Returns To Air. Eurovoix.com. 11 юни 2015. Посетен на 5 септември 2015.