Евровизия 2005

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Евровизия 2005
Awakening
Пробуждане

Финал 21 май 2005 г.
Полуфинал 19 май 2005 г.

Водещи Мария Ефросинина и Павло Шилко
Режисьор Свен Стожанович
Местно излъчване National Television Company of Ukraine (NTU)
Място Флаг на Украйна Украйна
Дворец на спорта, Киев
Победител Флаг на Гърция Гърция
Елена Папаризу - "My number one"
Система за гласуване всяка страна има 1-8, 10 и 12 точки, които дава на 10 страни

Брой участници 39
Дебют Флаг на България България
Флаг на Молдова Молдова
Завръщане Флаг на Унгария Унгария

Карта на участниците
  • ESC 2005 Map.svg
      Страни участнички на финала   Страни отпаднали на полуфинала   Страни участвали преди, но не и през 2005 г.
Евровизия
 2004 Wiki Eurovision Heart (Infobox).svg 2006 
Евровизия 2005 в Общомедия

"Конкурс за песен на Евровизия 2005" е 50тото издание на Евровизия, провело се в Двореца на спорта в Киев, Украйна, на 19 (полуфинал) и 21 май (финал) 2005 година. Победител става Гърция с песента на Елена ПапаризуMy number one“, получила 230 точки след пряко гласуване от всички държави участнички, осигуряващо на страната домакинство на Евровизия 2006. Втора остава Малта и песента на Chiara – „Angel“ с 192 точки.

Проблеми[редактиране | редактиране на кода]

Евровизия 2005 е белязана от няколко скандала, свързани с представители на участващите държави.

Дебютът на България е помрачен от подозрения за манипулиране на вота, както и обвинение за плагиатство. Според твърденията песента на Kaffe – Lorraine звучи прекалено подобна на издадената пред 2001 песен на Руслан Мъйнов „Не си отивай“. Обвинения за плагиатство са отправени и към песента на Сърбия и Черна гора „Zauvijek moja“.

Селекцията на Турция, извършена от жури на националната телевизия TRT, също се оказала подправена, резултата от която била победата на Гюлсерен, за която победителката от 2003 – Сертаб Еринер заявила, че не е най-добрият избор. Подобни проблеми имало и в Република Македония.

Текстът на украинската песен е променен пореди политическото си послание, което е в разрез с правилата на EBU.

Проблем се оказал и големия брои страни гласуващи на финал, диктувайки всички точки, които присъждат (1,2,3,4,5,6,7,8,10 и 12), увеличило продължителността на прякото предаване до „маратонските“ 3 часа и половина. Заради огромното проточване от EBU променили начина на обявяване гласовете през 2006, като според новото правило само 8, 10 и 12 точки били обявявани, а останалите се появявали за момент на екрана, след което автоматично се разпределяли.

Участници[редактиране | редактиране на кода]

Дебютиращи страни през 2005 са България и Молдова, докато Унгария се завръща след пауза от 6 години (последното участие на страната е през 1998). Очаквало се е и Ливан да направи своя дебют през 2005 с песента „Quand Tout S'Enfuit“, но държавата е принудена да се оттегли, след като от националната ѝ телевизия обявяват, че ще излъчват реклами по време на израелското изпълнение.

Много от фаворитите на букмейкърите отпадат на полуфинала, а „Голямата четворка“ (Испания, Германия, Обединеното Кралство и Франция), заедно с миналогодишния победител – Украйна, които автоматично се класират на финал, заемат последните 5 позиции.

Събития[редактиране | редактиране на кода]

Полуфинал[редактиране | редактиране на кода]

Полуфиналът се провежда на 19 май 2005. Участие в него вземат 25 страни, от които 10 продължават към финала. Всички 39 участници се вкючват в гласуването.

Финал[редактиране | редактиране на кода]

Финалът се провежда на 21 май 2005. Финалисти са 10-те победителя от полуфинала, 10-те най-високо класирали се страни на финала през 2004 и „Голямата четворка“.