Евровизия 1993

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евровизия 1993

Финал 15 май 1993 г.

Водещи Фионуала Суийни
Режисьор Анита Нотаро
Местно излъчване Ирландска радио-телевизия (RTÉ)
Място EuroIrlanda.svg Ирландия
Грийн Гленс Арена, Милстрийт
Победител EuroIrlanda.svg Ирландия
Нийв Кавана – „In Your Eyes
Система за гласуване Всяка страна има 1 – 8, 10 и 12 точки, които дава на 10 страни

Брой участници 25
Дебют EuroBosnia-Herzegovina (1992-1998).svg Босна и Херцеговина
EuroEslovenia.svg Словения
EuroCroacia.svg Хърватия
Оттегляне EuroSerbia-Montenegro.svg Югославия

Карта на участниците
  • ESC 1993 Map.svg
      Страни, които участват на финала   Страни, които губят „Квалификация за Милстрийт“   Страни участвали преди, но не и през 1993 г.
Евровизия
 1992Wiki Eurovision Heart (Infobox).svg1994 
Евровизия 1993 в Общомедия

Евровизия 1993 е 38-ото ежегодно издание на едноименния песенен конкурс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Провежда се на 15 май 1993 г. в Милстрийт, графство Корк, Ирландия, на сцената на „Грийн Гленс Арена“.

Ирландия печели правото да домакинства песенния конкурс, след като Линда Мартин печели през 1992 г. в Малмьо, Швеция, с песента „Why Me?“ със 155 точки. Това е четвърта победа за Ирландия (след 1970 г., 1980 г. и 1987 г.) и четвъртият път, в който Ирландия е домакин на песенния конкурс (след 1971 г., 1981 г. и 1988 г.). Водеща на събитието е Фионуала Суийни.

През тази година, числото на участващи страни отново се увеличава и стига 25, като своя дебют правят 3 държави от Източна Европа след разпадането на комунистическия блок – Босна и Херцеговина, Словения и Хърватия, докато Югославия (която сега включва само Косово, Сърбия и Черна гора) се оттегля заради забраната за участие на песенния конкурс, който спазва санкциите по Резолюция 757 на Съвета за сигурност на ООН след Хърватската война за независимост и Босненската война.[1]

Песенният конкурс от 1993 г. е последният път, в който журитата гласуват по телефонни линии, като през следващата година са въведени сателитни видео връзки, чрез които зрителите ще могат да виждат говорителите, които обявяват точките от всяка една участваща държава на телевизионния екран. Тази година по време на гласуването, заради технически затруднения, Малта е последната страна, която обявява своите точки.

Победител става представителката на страната-домакин Ирландия – Нийв Кавана и нейната песен „In Your Eyes“ със 187 точки. Това е пета победа за Ирландия (след 1970 г., 1980 г., 1987 г. и 1992 г.) и втора поредна победа за това десетилетие (след 1992 г.). Тази пета победа дава на Ирландия равенство, по броя от пет победи в песенния конкурс, постигнати от Франция през 1977 г. и Люксембург през 1983 г. Ирландия става четвъртата държава, която е спечелила песенния конкурс в две поредни години, като предишните три държави, които правят това са: Испания през 1968 г. и 1969 г., Люксембург през 1972 г. и 1973 г., и Израел през 1978 г. и 1979 г. На второ място, за втора поредна година е Великобритания, този път със 164 точки, на трето място е Швейцария със 148 точки, на четвърто място е Франция със 121 точки, а на пето място е Норвегия със 120 точки.

Първите две страни на този песенен конкурс са същите, като първите две държави на песенния конкурс през 1992 г., като това са Ирландия и Великобритания.

Предварителен квалификационен конкурс[редактиране | редактиране на кода]

Началото на 90-те години на 20-и век е време на големи промени в Европа. Тези промени се отразяват и в песенния конкурс, когато на голямата сцена искат да излизат нови суверенни и независими държави. В подготовката на тазгодишното издание на песенния конкурс, Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) най-накрая започва да се бори с експлозията в броя на потенциалните нови участващи страни, причинена от разпадането на Източния блок, а също и от разпадането на Югославия, която традиционно е единствената комунистическа страна, която е участвала в песенния конкурс. За първи път е въведен предварителен квалификационен кръг, но само за държави, които изобщо никога не са участвали в песенния конкурс, или в случай на бивши републики от бивша Югославия, които преди това не са се състезавали като независими държави. Това обаче е само временна мярка, която очевидно не е устойчиво решение за бъдещите издания на песенния конкурс, тъй като няма това да се разглежда като справедливо решения от разстояние. Междувременно, 7 страни, които никога преди не са участвали в песенния конкурс, са оставени да спорят в специален предварителен квалификационен конкурс, който се излъчва на живо и се нарича „Квалификация за Милстрийт“. Тези 7 държави, които никога не са участвали в песенния конкурс са: Босна и Херцеговина, Естония, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Хърватия. Въпреки това, песни от Босна и Херцеговина, Словения и Хърватия са представяли Югославия в предишни издания на песенния конкурс.

Организация[редактиране | редактиране на кода]

След падането на Желязната завеса и разкъсването на Югославия, броят на страните, желаещи да участват в песенния конкурс нараства силно. За втора поредна година Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) разширява максималния брой участващи страни от 23 на 25. Тъй като Югославия е изключена, само останалите 22 страни, които са участвали в изданието на песенния конкурс през 1992 г. получават автоматично място на финала. ЕСРТ решава, че последните 3 места ще бъдат спечелени чрез предварителен квалификационен конкурс, който ще бъде домакинстван от словенската радио-телевизия (RTV SLO).

Провеждане[редактиране | редактиране на кода]

Квалификация за Милстрийт (на английски: Preselection for Millstreet; на френски: Présélection pour Millstreet; на словенски: Kvalifikacija za Millstreet) е предварителен квалификационен конкурс, който се провежда в Любляна, Словения на 3 април 1993 г. в студио 1 на словенската радио-телевизия (RTV SLO) с водеща Тайда Лексе. Тя води специалния конкурс на три езика – английски, френски и словенски език. Битката е за само 3 места, които са достъпни на големия финал в Милстрийт. След изключително оспорвано гласуване, трите бивши югославски държави Босна и Херцеговина, Словения и Хърватия се класират на първите 3 места и преминават към финала в Милстрийт, Ирландия на 15 май 1993 г.

Интервален акт[редактиране | редактиране на кода]

След като са представени всички седем песни, които се конкурират и журитата правят своите окончателни резултати, седемте състезаващи се изпълнители отново се явяват на сцената, за да изпълняват втора песен от съществуващия си репертоар. Тези изпълнения не се броят към точките, дадени от журитата. Фазла от Босна и Херцеговина изпълнява песента „Kiša ruši grad“ („Дъжд унищожава града“); „Пют“ от Хърватия изпълняват тяхната песен „Mom zavičaju“ („Моята родина“); Джаника Силама от Естония изпълнява „I Live For Your Love“ („Аз живея за твоята любов“); Андреа Щулак от Унгария изпълнява „Don't Wanna Stop My Clock“ („Не искам да ми спре часовника“); Дида Драган от Румъния изпява „Blestem (The Curse)“ („Проклятието“); „1Х Банд“ от Словения изпълняват тяхната песен „Novo jutro“ („Нова сутрин“); и словашката група „Елан“ изпълняват песента си „Od Tatier k Dunaju“ („От Татрите до Дунава“).

Гласуване[редактиране | редактиране на кода]

Системата за гласуване на този специален предварителен квалификационен конкурс, е като всяка една страна дава 5, 6, 7, 8, 10 и 12 точки на всяка една участваща страна без своята собствена страна.

Място[редактиране | редактиране на кода]

Мястото на тазгодишното издание на песенния конкурс е уникално. Това е градчето Милстрийт, намиращо се в графство Корк. Малкото градче е с население от едва 1 500 души, което го прави в най-малкия град-домакин, избиран някога да приюти песенния конкурс при себе си. Изданието на песенния конкурс през 1993 г. е единственото, което се провежда извън ирландската столицата Дъблин.

Собственикът на „Грийн Гленс Арена“, Ноел Дъган, пише писмо на ирландската радио-телевизия RTÉ в същата вечер, в която е победата на Ирландия през 1992 г. В това писмо той предлага безплатното използване на арената за домакин на песенния конкурс. „Грийн Гленс Арена“ e голям, закрит и добре оборудван конен център, който е считан за повече от подходящ за местоположението на песенния конкурс от ирландската радио-телевизия RTÉ. Капацитетът на арената е от около 8 000 места. С огромна подкрепа от страна на местната и национална власт, както и на няколко предприятия в региона, инфраструктурата на града е значително подобрена, за да може да приеме събитие от такъв огромен мащаб. Това е най-голямото външно предаване, опитвано някога от ирландската радио-телевизия RTÉ, което е считано за голям технически триумф за всички участващи в организацията на провеждането на песенния конкурс в такова малко градче.

Водещият на новините по британската телевизия Би Би Си Николас Уитчъл предизвика спор, след като отбеляза в ефир, малко преди провеждането на песенния конкурс, че той ще се проведе „в краварник в Ирландия“. Впоследствие, той се извинява.[2]

Завръщане[редактиране | редактиране на кода]

През тази година има три изпълнители, които се завръщат отново, за да представляват собствените си държави, след като вече са го правили и преди. Първият от тях е австрийския представител Тони Вегас, които се завръща, след като представя Австрия през 1992 г. с неговата песен „Zusammen geh'n“ и завършва на 10-о място с 63 точки. През тази година, той отново представя Австрия с песента си „Maria Magdalena“ и завършва на 14-о място с 32 точки. Вторият изпълнител е финландската представителка Катри Хелена. Тя се завръща, след като представя Финландия през 1979 г. с песента „Katso sineen taivaan“ и завършва на 14-о място с 38 точки. През тази година, тя изпълнява песента „Tule luo“ и завършва на 17-о място с 20 точки. Третият и последен представител е датския изпълнител Томи Сеебах. Той също се завръща, след като представя Дания два пъти преди това издание на песенния конкурс. Първият път е през 1979 г. с песента „Disco Tango“, като завършва на 6-о място със 76 точки, и втория път е през 1981 г., когато в дует заедно с Деби Камерън изпълняват песента „Krøller eller ej“ и завършват на 11-о място с 41 точки. На това издание, той представя Дания самостоятелно с песента „Under stjernerne på himlen“ и завършва на 22-ро място с 9 точки.

Квалификация за Милстрийт – 3 април 1993 г.[редактиране | редактиране на кода]

Страна Език Изпълнител/и Песен Превод Точки Място
1 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Босна и Херцеговина босненски Фазла „Sva bol svijeta“ „Цялата болка в света“ 52 2
2 Флаг на Хърватия Хърватия английски, хърватски „Пют“ „Don't Ever Cry“ „Не плачи никога“ 51 3
3 Флаг на Естония Естония естонски Джаника Силама „Muretut meelt ja südametuld“ „Безгрижен ум и сърдечност“ 47 5
4 Флаг на Унгария Унгария унгарски Андреа Щулак „Árva reggel“ „Сирачево утро“ 44 6
5 Флаг на Румъния Румъния румънски Дида Драган „Nu pleca“ „Не отивай“ 38 7
6 Флаг на Словения Словения (домакин) словенски „1Х Банд“ „Tih deževen dan“ „Тих дъждовен ден“ 54 1
7 Флаг на Словакия Словакия словашки „Елан“ „Amnestia na neveru“ „Амнистия и неверие“ 50 4

Гласуване в „Квалификация за Милстрийт[редактиране | редактиране на кода]

Гласуваща страна
Точки Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Flag of Croatia.svg Flag of Estonia.svg Flag of Hungary.svg Flag of Romania.svg Flag of Slovenia.svg Flag of Slovakia.svg
Получаваща страна
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Босна и Херцеговина 52 5 8 10 10 7 12
Флаг на Хърватия Хърватия 51 10 6 12 7 8 8
Флаг на Естония Естония 47 6 8 8 6 12 7
Флаг на Унгария Унгария 44 7 6 12 8 6 5
Флаг на Румъния Румъния 38 5 12 5 5 5 6
Флаг на Словения Словения (домакин) 54 8 7 10 7 12 10
Флаг на Словакия Словакия 50 12 10 7 6 5 10

Финал – 15 май 1993 г.[редактиране | редактиране на кода]

Финалисти са останалите 22 страни от песенния конкурс през 1992 г. (без Югославия) и първите 3 страни от „Квалификация за Милстрийт“.

Страна Език Изпълнител/и Песен Превд Място Точки
01 Флаг на Италия Италия италиански Енрико Ругери „Sole d'Europa“ „Слънце на Европа“ 45 12
02 Флаг на Турция Турция турски Бурак Айдос „Esmer Yarim“ „Брюнетна половина“ 10 21
03 Флаг на Германия Германия немски „Мункенер Фрейхейт“ „Viel zu weit“ „Твърде далеч“ 18 18
04 Флаг на Швейцария Швейцария френски Ани Котон „Moi, tout simplement“ „Аз, съвсем просто“ 148 3
05 Флаг на Дания Дания датски Томи Сеебах „Under stjernerne på himlen“ „Под небесните звезди“ 9 22
06 Флаг на Гърция Гърция гръцки Катерина Гарби „Ελλάδα, χώρα του φωτός“
(„Еллада, хора ту фотос“)
„Гърция, страна на светлината“ 64 9
07 Флаг на Белгия Белгия нидерландски Барбара Декс „Iemand als jij“ „Някой като теб“ 3 25
08 Флаг на Малта Малта английски Уилям Манджион „This Time“ „Този път“ 69 8
09 Флаг на Исландия Исландия исландски Инга „Þá veistu svarið“ „Тогава ще знаеш отговора“ 42 13
10 Флаг на Австрия Австрия немски Тони Вегас „Maria Magdalena“ „Мария Магдалена“ 32 14
11 Флаг на Португалия Португалия португалски Анабела Пирес „A cidade (até ser dia)“ „Град (преди зората)“ 60 10
12 Флаг на Франция Франция корсикански, френски Патрик Фиори „Mama Corsica“ „Мама Корсика“ 121 4
13 Флаг на Швеция Швеция шведски „Арвингарна“ „Eloise“ „Елоиз“ 89 7
14 Флаг на Република Ирландия Ирландия английски Нийв Кавана In Your Eyes „В твоите очи“ 187 1
15 Флаг на Люксембург Люксембург люксембургски, френски „Модърн Таймс“ „Donne-moi une chance“ „Дай ми шанс“ 11 20
16 Флаг на Словения Словения словенски „1Х Банд“ „Tih deževen dan“ „Тих дъждовен ден“ 9 22
17 Флаг на Финландия Финландия финландски Катри Хелена „Tule luo“ „Ела тук“ 20 17
18 Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Босна и Херцеговина босненски Фазла „Sva bol svijeta“ „Цялата болка в света“ 27 16
19 Флаг на Великобритания Великобритания английски Соня „Better the Devil You Know“ „По-добре дявола, когото познаваш“ 164 2
20 Флаг на Нидерландия Нидерландия нидерландски Рут Якот „Vrede“ „Мир“ 92 6
21 Флаг на Хърватия Хърватия английски, хърватски „Пют“ „Don't Ever Cry“ „Не плачи никога“ 31 15
22 Флаг на Испания Испания испански Ева Сантамария „Hombres“ „Хора“ 58 11
23 Флаг на Кипър Кипър гръцки Кирякос Зимбулакис и Демос Ван Беке „Μη σταματάς“ („Ми стаматас“) „Не спирай“ 17 19
24 Флаг на Израел Израел английски, иврит „Лахакат Ширу“ „שירו“ („Ширу“) „Пей“ 4 24
25 Флаг на Норвегия Норвегия норвежки Силе Виге „Alle mine tankar“ „Всички мои мисли“ 120 5

Гласуване на финала[редактиране | редактиране на кода]

Гласуваща страна
Точки Flag of Italy.svg Flag of Turkey.svg Flag of Germany.svg Flag of Switzerland.svg Flag of Denmark.svg Flag of Greece.svg Flag of Belgium (civil).svg Flag of Malta.svg Flag of Iceland.svg Flag of Austria.svg Flag of Portugal.svg Flag of France.svg Flag of Sweden.svg Flag of Ireland.svg Flag of Luxembourg.svg Flag of Slovenia.svg Flag of Finland.svg Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Flag of the United Kingdom.svg Flag of the Netherlands.svg Flag of Croatia.svg Flag of Spain.svg Flag of Cyprus.svg Flag of Israel.svg Flag of Norway.svg
Получаваща страна
Флаг на Италия Италия 45 1 7 10 5 10 8 2 2
Флаг на Турция Турция 10 1 2 1 6
Флаг на Германия Германия 18 8 2 3 4 1
Флаг на Швейцария Швейцария 148 10 12 10 7 8 5 4 6 1 12 6 7 12 8 4 10 8 2 3 6 4 3
Флаг на Дания Дания 9 1 3 5
Флаг на Гърция Гърция 64 2 2 2 6 7 6 5 8 12 7 7
Флаг на Белгия Белгия 3 3
Флаг на Малта Малта 69 7 5 4 7 5 5 4 2 2 4 2 4 6 4 4 1 3
Флаг на Исландия Исландия 42 4 4 1 7 1 5 2 7 5 2 2 2
Флаг на Австрия Австрия 32 4 1 3 3 6 12 3
Флаг на Португалия Португалия 60 1 1 2 2 5 8 2 4 2 1 12 12 3 5
Флаг на Франция Франция 121 7 4 12 3 8 7 12 8 10 6 4 1 4 3 8 10 8 6
Флаг на Швеция Швеция 89 8 8 7 10 7 10 4 5 6 7 7 10
Флаг на Република Ирландия Ирландия 187 12 1 5 12 6 6 2 12 3 8 6 10 12 7 12 3 8 12 10 6 10 7 5 12
Флаг на Люксембург Люксембург 11 10 1
Флаг на Словения Словения 9 4 1 3 1
Флаг на Финландия Финландия 20 3 8 2 5 2
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Босна и Херцеговина 27 3 12 1 4 4 3
Флаг на Великобритания Великобритания 164 1 8 6 5 8 12 12 12 7 6 10 8 8 10 5 3 4 10 5 4 12 8
Флаг на Нидерландия Нидерландия 92 6 6 7 7 3 6 3 5 12 7 10 3 7 10
Флаг на Хърватия Хърватия 31 3 4 5 8 1 6 4
Флаг на Испания Испания 58 5 6 5 8 2 2 10 6 7 5 1 1
Флаг на Кипър Кипър 17 2 10 5
Флаг на Израел Израел 4 3 1
Флаг на Норвегия Норвегия 120 10 10 10 12 6 10 8 5 1 3 12 7 6 12 8
Поради технически затруднения, Флаг на Малта Малта е последната страна, която обявява своите точки.

12 точки[редактиране | редактиране на кода]

Държави, получили 12 точки на финала:

Брой Получаваща страна Гласуваща страна
7 Флаг на Република Ирландия Ирландия Флаг на Великобритания Великобритания, Флаг на Италия Италия, Флаг на Малта Малта, Флаг на Норвегия Норвегия, Флаг на Словения Словения, Флаг на Швейцария Швейцария, Флаг на Швеция Швеция
4 Флаг на Великобритания Великобритания Флаг на Австрия Австрия, Флаг на Белгия Белгия, Флаг на Израел Израел, Флаг на Исландия Исландия
3 Флаг на Норвегия Норвегия Флаг на Гърция Гърция, Флаг на Финландия Финландия, Флаг на Хърватия Хърватия
Флаг на Швейцария Швейцария Флаг на Германия Германия, Флаг на Люксембург Люксембург, Флаг на Франция Франция
2 Флаг на Португалия Португалия Флаг на Испания Испания, Флаг на Нидерландия Нидерландия
Флаг на Франция Франция Флаг на Дания Дания, Флаг на Португалия Португалия
1 Флаг на Австрия Австрия Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Босна и Херцеговина
Flag of Bosnia and Herzegovina (1992–1998).svg Босна и Херцеговина Флаг на Турция Турция
Флаг на Гърция Гърция Флаг на Кипър Кипър
Флаг на Нидерландия Нидерландия Флаг на Република Ирландия Ирландия

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Eurovision Song Contest 1993. // The Diggiloo Thrush. Посетен на 5 March 2012.
  2. The Times. Witchell caught in off-air spat on VJ Day interview. // London, 25 August 2005. Посетен на 1 December 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]