Шаблон:2 СВ:Личност 1

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Амет-хан Султан (Amet-han Sultan) е съветски военнен пилот, гвардейски майор, летец-изпитател, два пъти Герой на Съветския Съюз (1943,1945).

Амет-Хан Султан е роден на 20 октомври 1920 година в градчето Алупка, република Крим, в семейство на работници. Бащата е от народността лакци (родом от аула Цовкра Дагестан), майката е от етноса кримски татари. През 1937 година завършва 7-ми клас и се записва да учи в железопътното училище в град Симферопол. След завършване на училище започва работа като шлосер в жп-депо в града. Едновременно с работата в депото, се записва на курсове за летец в местния авиоклуб, които завършва през 1938 година.

През 1939 година е призован в редиците на Червената армия. В началото на 1940 година завършва 1-ва „Качинска Краснознаменна военна авиационна школа А. Ф. Мясников“, и е произведен в чин младши лейтенант. По разпределение е изпратен в 4-ти изтребителен авиационнен полк, в Одеския военнен окръг, дислоциран под град Кишинев. Лети на самолети И-15 и И-153.

Началото на Великата Отечествена война го заварва на служба в Молдавия. Още от 22 юни 1941 година младият летец Амет-Хан Султан изпълнява няколко бойни полета на изтребител И-153. От есента на 1941 година защитава небето над Ростов на Дон. През зимата на 1942 година полка преминава на изтребители Хърикейн. От март 1942 година 4-ти изтребителен авиационнен полк е част от ПВО на град Ярославъл. Тук Амет-Хан Султан завоюва своята първа въздушна победа. На 31 май 1942 година, изразходвал всичките си боеприпаси в боя, сваля с таран вражески бомбардировач „Юнкерс-88“, удряйки в полет неговото ляво крило и повреждайки фатално своя и немския самолет. Амет-хан успява да скочи с парашут от кабината на своя самолет и се спасява. За своя подвиг Амет-Хан е награден и избран за „Почетен гражданин на град Ярославъл“. През лятото на 1942 година Амет-Хан воюва под Воронеж, летейки на самолет Як-1, а от август с.г. на Як-7Б, като участва в Сталинградската битка..........цялата статия